FacebookTwitterYoutubeInstagramTelegram

El 2020 han col·laborat amb nosaltres 9.096 persones.
Aquest 2021 necessitem arribar als 10.000 col·laboradors. Només amb tu seguirem sostenint la nostra activitat. Col·labora amb CJ
 

Acte d'inauguració CJ 2020-2021 amb Santiago Alba Rico

Amb aquest acte, que es realitzarà online, el centre d’estudis presenta les línies de reflexió i novetats d’aquest curs

En aquests temps de pandèmia ens preguntem sovint: “Què cal canviar?”. Però serà difícil respondre-hi si no ens hem posat d’acord abans sobre què seria bo i necessari preservar. Amb la pregunta “Què hem de preservar?” obre el curs el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, que ha convidat el filòsof Santiago Alba Rico per a la ponència inaugural. Aquest acte forma part de la programació de la + Biennal de Pensament de Barcelona

Com a conseqüència de la situació sanitària, l’acte es farà online sense necessitat d’inscripció prèvia i es podrà seguir en el següent enllaç: www.cristianismeijusticia.net/en-directe

Santiago Alba Rico (Madrid, 1960) és escriptor i filòsof. Va ser guionista de televisió als anys 80 i ha publicat diversos llibres d’assaig sobre disciplines com la filosofia, l’antropologia i la política, el darrer Ser o no ser (un cuerpo). Col·labora a diversos mitjans de comunicació i també ha escrit teatre i contes infantils. 

Aquesta sensació d’irrealitat és deguda al fet que per primera vegada ens està passant alguna cosa real. És a dir, ens està passant alguna cosa a tots junts i al mateix temps. Aprofitem l’oportunitat", piulava al seu perfil de twitter a l’inici del confinament. 

En alguns dels seus últims articles i entrevistes ha reflexionat sobre els efectes de la pandèmia i el confinament que, segons ell, ens ha portat a plantejar-nos què és allò essencial: “caldrà pensar també, ara que més o menys coneixem l’essencial, en allò necessari i en allò important perquè la nuda vida no és suficient. Més igualtat o més riques “general”? Més democràcia o més seguretat? Més Dret o més identitat?”. També ha advertit contra la dependència de les noves tecnologies i la descoberta de la vulnerabilitat, una descoberta que ens deixa a la intempèrie i que hauria de ser aprofitada per donar suport a institucions i polítiques públiques que reforcin allò comú. 

Línies de reflexió i novetats d’aquest curs a Cristianisme i Justícia

Amb aquest acte Cristianisme i Justícia dóna inici a un curs que comença amb dues propostes destacades que van molt en la línia d’aquesta ponència que ens oferirà Santiago Alba Rico. La primera és el quadern Vulnerables. La cura com a horitzó polític, de José Laguna, que ja s’ha publicat aquest mes de setembre i en el que l’autor vol contribuir a elaborar un nou paradigma crític amb els relats que han configurat la cosmovisió occidental de l’autosuficiència i l’oblit del cos.

I la segona és el el curs “Emergència climàtica: entre l’apocalíptica i l’esperança” que comença a partir del 22 d’octubre, i està coordinat pel jesuïta Joan Carrera, llicenciat en Medicina i doctor en Teologia. Comptarà amb experts com Carme Llasat, Santiago Álvarez, Sandra Sotelo, Jaume Tatay, Marta Tafalla i Xavier Melloni, que abordaran diferents dimensions de l’emergència climàtica, des de la ciència, l’espiritualitat, l’activisme, l’economia, les desigualtats o el diàleg entre cultures i religions. Aquest curs s’oferirà en línia. 

De fet, com a resposta als condicionants de la pandèmia però també consolidant la línia iniciada els darrers anys, en la programació del centre d’estudis Cristianisme i Justícia guanyen terreny les propostes en línia i a través de l’Aula Virtual. 

El centre també engega els dissabtes socials, quatre sessions sobre la realitat social, amb una mirada crítica i constructiva, posant la cura i la vulnerabilitat al centre. 

Una altra novetat serà el grup de lectura impulsat per joves d’entre 18 i 30 anys, mentre que entre les propostes ja consolidades, el centre continuarà oferint el CIT (Curs d’Iniciació Teològica), els dissabtes teològics, el cicle de cinema Ignasi Salvat, o la participació en el cicle de conferències d’Els Dilluns dels Drets Humans, entre altres activitats. Tota la programació es pot consultar al web www.cristianismeijusticia.net.