El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l'Església

229
Quadern
Data de publicació: 
Setembre 2022

«Per què ha estat tan difícil per a l’església catòlica acostar-se a les persones LGTBIQ+? Per què l’Església està tan endarrerida respecte de les organitzacions seculars, i fins i tot d’altres esglésies, que han fet que aquesta comunitat se senti més benvinguda? I per què l’església és tan lenta a l’hora d’intentar ajudar i protegir un grup de persones que sovint corre el risc de sofrir assetjament, pallisses i violència? Per què és tan difícil per als catòlics veure les persones LGTBIQ+ com a fills estimats de Déu? [...] L’acostament pastoral als catòlics LGBTQ no és simplement una moda, ni una tendència passatgera, ni tan sols alguna cosa que respongui a les «pressions» de la cultura, sinó una labor constitutiva de l’Església i una missió que troba les seves arrels últimes en els Evangelis». (Del pròleg de James Martin sj.)

Autor/a

Doctora en Filosofia, Menció europea i Premi extraordinari al doctorat 2016-2017, per la Universitat de València. Màster en Ètica i Democràcia. Llicenciada en Teologia, Facultat de Teologia i Llicenciada en Humanitats, Universitat de València. Professora de la Facultat de Teologia "San Vicente Ferrer". Forma part de la Junta directiva de la European Society of Women Theological Research (ESWTR) i fins l'any passat de la Junta directiva de la Asociación de Teólogas Española (ATE). Pertany al College Theology Society (CTS) i al Grup d'Investigació en Bioètica de la Universitat de València (GIBUV). Forma part també del consell de redacció de la revista Iglesia Viva i de l'equip de formació de Càritas diocesana de València. 

Llicenciat en teologia, especialització en Bíblia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Llicenciat en Ciències Empresarials (M.B.A) per ESADE i màster en Gestió d’Entitats Sense Afany de Lucre (ESALS) per la Universitat de Barcelona (UB). Sotsdirector del Centre LGTBI de Barcelona. Membre de l’Associació Cristiana de Lesbianes i Gais de Catalunya (ACGIL) i del Fòrum Europeu de Grups cristians LGTBI. Autor de Bíblia i homosexualitat. L’exegesi dels textos (2012), Solidaricémonos juntos (2013) i L’esclavatge a la Bíblia. El miracle de Jesus al criat del centurió a Mt 8,6-13 i paral.lels (2016). Col.laborador de Cristianisme i Justícia i de la revista Iglesia Viva.

Jesuïta. Escriptor i editor de la revista America. El 2017 el papa Francesc el va elegir consultor de la Secretaria de comunicació del Vaticà. El seu llibre Tender un puente (2018) (ed Mensajero) on explica com l'església catòlica i la comunitat LGTBIQ+ poden iniciar una relació de respecte, compassió i sensibilitat, va suscitar un intens debat dins l'església. El 2021 va estrenar al Festival de Cinema de Tribeca (Nova York), un documental sobre el seu ministeri LGTBIQ+ amb el mateix títol de Building a Bridge (Construir un pont)

 

Ajuda'ns a difondre la tasca de Cristianisme i Justícia    Col·labora