dies
hores
minuts
segons
El 2021 han col·laborat amb nosaltres 8.360 persones.
Comptem amb tu per seguir treballant en una reflexió que doti de sentit i convidi a una acció transformadora. Volem ser 10.000! Col·labora
 

Curs d’Iniciació Teològica (CIT) «Com creure avui» - PREINSCRIPCIÓ

 El registro para este evento se encuentra cerrado
En un context de creixent secularització i pluralitat religiosa, es fa necessari revisar els elements fonamentals de la proposta cristiana avui. Per això, i per vuitena vegada, oferim aquest curs d’iniciació a la teologia que vol ser una síntesi dels fonaments de la fe cristiana des de la perspectiva pròpia de Cristianisme i Justícia. Durant el curs, farem aquest recorregut guiats pels professors i professores de l’àrea teològica del centre i a través d’una metodologia que combina l’exposició magistral amb el treball personal i en grup.

Informació general

Coordinació

Joaquín Menacho

Calendari

Sessions en dissabte, de 10 a 14 h

Data límit d’inscripció

En el moment de formalitzar la preinscripció es sol·licita a totes les persones  que responguin un breu qüestionari previ a l’acceptació al curs. A partir de la segona quinzena de setembre i fins una setmana abans de començar el curs, es notificarà mitjançant correu electrònic les persones admeses al curs perquè puguin formalitzar la inscripció i el pagament.

A qui va dirigit

Especialment per a persones que ja no es conformen amb les explicacions mítiques i simplificadores rebudes en la infància. És obert també a no creients o a persones d’altres religions que cerquin la raonabilitat del cristianisme actual.

Places

25

Preu

         No es deixarà d'admetre ningú per motius econòmics

Contingut

Primera part: CREURE AVUI

24 d'octubre. Creure en Déu en una societat agnòstica. F. Javier Vitoria

Javier Vitoria

Déu ha deixat de ser “evident” per a la nostra cultura occidental que, més que atea, és simplement agnòstica: Viu sense tenir a Déu com a referent, viu, com si Déu no existís. El discurs de fe en aquesta època nostra no pot consistir en refugiar-se en els encara inexplicables científics que encara queden per fer-hi un lloc a Déu, sino en acceptar que Déu és tan gratuït que ni tan sols és necessari per a les nostres vides. Déu no és necessari però no deixa de ser essencial per a la vida del creient.

21 de novembre. Creure avui en Crist enmig d’altres ofertes de salvació. Jaume Flaquer

Jaume Flaquer García

El primer “afectat” pel fet d’haver una pluralitat d’ofertes de salvació és la fe en Crist. Cada religió interpel.la les altres i és interpel.lada a la vegada. El cristianisme interpel.la sempre des d’allò que és més nuclear d’ell degut a l’encarnació: el proïsme com a absolut. “Què fas del teu germà?” és la pregunta essencial cristiana.

19 de desembre. Tornar al Jesús dels Evangelis. José I. González Faus

José I. González Faus

La fe del cristià d’avui no pot edificar-se més que tornant al Jesús dels Evangelis. Es tracta de refer la vida apassionant d’aquest home on el discurs del Regne i dels pobres va ser central, per a dir amb Leonardo Boff: “un home que va viure i morir així no podia ser un altre que Déu”.

 

Segona part: FONAMENTS I BÍBLIA

23 de gener. Conèixer l’Antic Testament per arribar a entendre el Nou. Ma Claustre Solé

Claustre Solé

Fa poc més d’un segle l’Església llegia la Bíblia quasi com a Paraula dictada. L’estudi de la història de la redacció dels textos ens ha obert a tota una altra manera d’entendre la revelació que correspon molt millor amb la fe en l’encarnació. Déu, quan Parla, ho fa sempre a través de la història, cultura i psicologia humanes, és a dir, encarnadament. Aprendrem aquí la llarga història de la formació de l’Antic Testament.

20 de febrer. Com llegir avui la Bíblia. Llorenç Puig

Llorenç Puig

La Bíblia està plena de gèneres literaris diversos. Cal conéixer-los per poder gaudir en profunditat de la saviesa que s’hi amaga. En aquesta sessió farem un tast d’alguns textos de l’Antic Testament.
 

 

20 de març. Creure en l’Església, en Església, i fins i tot malgrat l’Església. Jesús Martínez Gordo

Jesús Martínez Gordo

L’Església s’entén com la comunitat que camina junta vers el Crist però el cert és que per a molts ha esdevingut un obstacle per a aquesta mateixa fe. En aquesta sessió veurem quin nou sentit pot tenir l’Església per al creient d’avui en dia.

 

Tercera part: FE I COMPROMÍS

17 d'abril. Per a què serveix l’Ètica. Joan Carrera

Joan Carrera Carrera

L’ètica és molt més complexa que una simple resposta binària: fer el bé i evitar el mal. Què passa quan cap de les opcions possibles és bona? L’Etica té també a veure amb la creació d’un sistema social just, però això no esdevé fàcil quan en una societat plura hi ha diverses escales de valors. En aquesta sessió es donaran les claus essencials per a decidir correctament.

22 de maig. Conclusió: La justícia que brolla de la fe. Perspectiva teològica de Cristianisme i Justícia. Joaquín Menacho

Joaquim Menacho

Cristianisme i Justícia reflexiona sempre els temes teològics des del punt de vista de la justícia i els temes socials des de la fe. La justícia evita que la fe caigui en l’espiritualisme, i la mirada cap a la realitat que inspira la fe en Jesús lliura al treball per la justícia del perill ideologitzant. En aquesta sessió ajudarem a integrar aquests dos elements.

 

Cuándo
Octubre 24th, 2020 12:00 AM hasta Mayo 22nd, 2021 2:00 AM
Localización
Roger de Llúria 13
BARCELONA, Barcelona 08010
España
Mostrar mapa más grande
Contacto
Fijo: 933172338
Correo electrónico: