FacebookTwitterYoutubeGoogle PlusInstagram

El curs dels dijous: Noves idolatries del s. XXI. (cod.20161701)

 El registro para este evento se encuentra cerrado
Desemmascarant els falsos déus dels nostres dies Els antics ídols requerien sacrificis perpetuant així l’esclavitud dels homes. El culte a la imatge, el poder dels diners, la desmesura del creixement, el progrés,... són els nous ídols de la postmodernitat creats com a resposta a necessitats reals que són font de pors i angoixes existencials. Ja no adorem una estàtua, però seguim adorant entitats que són obra de mans humanes.
Ens cal superar la lògica sacrificial de l'ídol per una lògica del do i la gratuïtat. Desemmascarar i comprendre les noves idolatries del segle XXI ens ajudarà a explicar perquè sembla que ‘ballem sobre la coberta del Titànic’ quan tantes realitats del nostre món s’enfonsen.
 
Professors:

 

Sessions en dijous, de 19 a 20.30h
 
Aquest curs té dues modalitats de participació:
  • Curs sencer (6 sessions)
  • Curs parcial (3 sessions)

 

Sessió 1. 20 d’octubre. El “perquè” de la lluita contra els ídols a l’Antic Testament. Xavier Alegre
D’una religió de “compra-venda” a una religió d’entrega confiada. La lògica de Déu (gratuïtat) versus la lògica de l’ídol (sacrifici, mèrit, “guanyar el favor de déu”). Déu és el que es revela donant-se. L'ídol no és res més que obra humana i acostuma a requerir tribut i sacrificis. A l’Antic Testament el Jahvè que allibera, que estima, que és fidel i misericordiós, s’oposa als ídols que no fan sinó esclavitzar homes i dones.
 
Sessió 2. 27 d’octubre. Crisi de la modernitat i aparició de les noves idolatries del nostre temps. Jose I. González Faus
Vivim la caiguda dels ídols moderns i l’aparició dels ídols de la postmodernitat: de la idolatria del gran relat a l’absolutització d’allò més trivial, fent especial esment al paper dels diners. 
 
Sessió 3. 3 de novembre. L’ídol de la imatge i la superficialitat. Míriam Díez
Societat de l’espectacle, de la imatge, de l’aparença, de la banalitat, de la superficialitat, de la transparència (en el sentit que li dóna el filòsof Byung-Chul Han): tota una indústria creada al servei i al culte de la imatge de la persona.
 
Sessió 4. 10 de novembre. L’ídol de la seguretat davant l’angoixa existencial. Joaquín García Roca
Davant la inseguretat, el desarrelament cultural o l’angoixa existencial, un retorn als fonamentalismes (religiosos i laics). El món globalitzat genera necessitat d’arrelament, d’afecte... De la fe com a confiança a la religió com a seguretat.
 
Sessió 5. 17 de novembre. L’ídol del creixement il·limitat : “menys és més”.  Joan Carrera
Un dels mites de la modernitat ha estat el creixement il•limitat, una manera d’entendre el progrés i l’èxit humà. L’actual crisis ecològica i econòmica ha posat en qüestió aquests mites. Quina manera de viure alternativa podem oferir des de la proposta cristiana? 
 
Sessió 6. 24 de novembre. L’ídol mercat. Teresa Forcades
El mercat com a expressió de la total llibertat, com a solucionador de totes les nostres necessitats, s'ha desplaçat al centre de les nostres vides. En nom de l'eficiència i el màxim benefici, engoleix i sacrifica valors i Drets Humans de persones i de regions senceres del planeta. Alhora, la fal•làcia del lliure mercat amaga on i qui el regula.
 
October 20th, 2016 7:00 PM   hasta   November 24th, 2016 8:30 PM
Roger de Llúria 13
BARCELONA, Barcelona 08010
España
Teléfono: 933172338
Correo electrónico:
Matrícula ordinària per curs sencer 50,00 €
Persones en atur i estudiants per curs sencer 40,00 €
Matrícula ordinària per modalitat parcial (3 sessions) 30,00 €
Persones en atur i estudiants per modalitat parcial (3 sessions) 25,00 €
Becat 0,00 €
Convidat 0,00 €
No aplica 0,00 €