Curs «En el centre, Déu. Experiències de sentit en el marc de l’espiritualitat i les religions»

 El registro para este evento se encuentra cerrado
La pregunta pel sentit és una qüestió oberta, que tota persona es fa en algun moment de la seva existència. L’ésser humà necessita crear un horitzó que configuri la seva vida, una trajectòria construïda en base a la confiança. Coneixem algunes de les intuïcions que, a dia d’avui, donen respostes a aquest interrogant. També sabem que aquestes respostes sovint s’acosten a allò que ens transcendeix. Les savieses que sorgeixen com a conseqüència, poden ser canalitzades de maneres diverses, configurant així els moviments espirituals i les religions. De vegades però, desconeixem quina és l’experiència fonamental que determina el desplegament de la vivència espiritual i religiosa. Quin és aquest eix vertebrador? Un llibre? El sentit de donació? Un so? La natura? El buit?... Aquest curs ens vol acostar al centre de les diferents experiències espirituals i religioses. Ens ajudarà així a aprofundir en la nostra pròpia construcció de sentit, al temps que ens donarà eines per enriquir-nos amb la vivència dels altres.

Informació general

Coordinació

Alicia Guidonet. Curs coorganitzat  amb l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium

Calendari del curs

Sessions en dijous, de 19 a 20.30 h

Modalitats de participació i preu

Curs sencer (6 sessions):

  • Tarifa normal: 55€
  • Persones en situació d’atur i estudiants: 45€ 

Curs parcial (3 sessions a escollir):

  • Tarifa normal: 35€
  • Persones en situació d’atur i estudiants: 25€

No es deixarà d'admetre ningú per motius econòmics

Contingut

17 de gener. Tradició jueva. Malka González. Membre de la comunitat jueva de Barcelona. Psicòloga-analista. Docent i investigadora en l’àmbit de la psicologia i la cultura i religió jueves.

Aquesta sessió reflexionarà sobre la importància de la Torah i la resta de llibres que formen part de la Bíblia hebrea. Mostrarem com aquests llibres són revelació, transmissió i relació, i ens endinsarem en els fonaments de la vida jueva: la relació amb el proïsme i la millora de la Creació.

24 de gener. Tradició cristiana. Núria Caum. Llicenciada en Teologia i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona.

Ens aproparem a l’itinerari de Jesús de Natzaret que va suposar una forma nova de copsar Déu i la seva acció en la història. Pels camins de Galilea, el Regne esperat es feia present i anava convocant deixebles tot obrint espais de vida i plenitud insospitats i que constitueixen l’experiència fonamental dels cristians, fins avui.

31 de gener. Tradició musulmana. Zouhair El Hairan. Periodista. Secretari del Centre d’Investigadors i Professionals Euro-Àrabs, membre del GRITIM (Grup de recerca en Immigració i Diversitat, UPF) i de l’AUDIR (Associació Unesco pel Diáleg Interreligiós).

En aquesta sessió mostrarem el missatge del profeta Muhammad. Ens centrarem en l’experiència de la unicitat de Déu i desenvoluparem els cinc pilars de l’Islam.

7 de febrer. Tradició budista. Ngawang Rinchen. Ngagpa Budista (laic ordenat). Instructor de meditació i filosofia budista a la Comunitat Sangha Activa - Sakya Thegchog Düde.

La sessió ens permetrà veure com l’’experiència del despertar de Buda Sakyamuni es fonamenta en el camí de la lliberació del patiment i l’eix de la pràctica espiritual, en tres entrenaments: el cultiu d’una ètica i comportament correctes, el cultiu de l’estabilitat meditativa i el despertar de la saviesa que desvetlla la realitat de la ment i dels fenòmens.

14 de febrer. Tradició hinduista. Nityananda Das. Membre de la Comunitat Hare Krishna de Barcelona, professor de Filosofia Gaudiya Visnava-Bhakti Shastri a l’Institut d’Estudis Bhaktivedanta de Guadalajara.

Parlarem d’alguns aspectes fonamentals de l’hinduisme: la pràctica de la meditació, la cerca del coneixement i la creació i el manteniment de vincles amb altres creients.

21 de febrer. Natura i Espiritualitat. Josep Maria Mallarach. Llicenciat en Geologia i Doctor en Biologia. Director del Curs de Postgrau en Valors i Significats Espirituals de la Natura, Universitat de Girona.

Totes les tradicions religioses i espirituals del món donen un valor intrínsec a la creació-natura-cosmos, i prescriuen normes per captenir-nos amb harmonia. S’exposarà una síntesi dels ensenyaments i diagnosis compartits i es donaran exemples de respostes inspiradores.

 

JORNADA dissabte 2 de març  “Diversitat i transcendent, camins de convivència”   (10:00 a 14:00)

Cuándo
enero 17th, 2019 12:00 AM hacia febrero 21st, 2019 12:00 AM
Localización
Roger de Llúria 13
BARCELONA, Barcelona 08010
España
Mostrar mapa más grande
Contacto
Fijo: 933172338
Correo electrónico:
Matrícula
Tarifa
Normal 6 sessions 55,00 €
Normal 3 sessions 35,00 €
Descomptes
Persona en situació d'atur -10,00 €
Estudiant -10,00 €
Donant/Col·laborador -10,00 €