Contacta

Contacta

FacebookTwitterYoutubeGoogle PlusInstagram

Memòria d'activitats

Memòria curs 2014-2015

Benvolguts/des,

és per a mi un veritable privilegi poder signar per primera vegada les línies que precedeixen la memòria acadèmica de Cristianisme i Justícia. Aquest curs en Llorenç Puig, després de set anys dirigint el Centre, ha emprès nous camins com a delegat dels Jesuïtes de Catalunya dins la nova Província d'Espanya.

El Patronat va delegar en la meva persona aquesta gran responsabilitat de dirigir Cristianisme i Justícia. Assumeixo el repte amb molt de respecte per la trajectòria de més de trenta anys del Centre, pel pes i reconeixement del pensament generat durant tots aquests any i per la seva significació i transcendència del seu projecte en l'Església de Catalunya, Espanya, i m'atreviria a dir del món.

Transcorregut aquest primer curs confirmo que tenim entre mans un Centre que continua fidel a la seva missió de construir un diàleg fecund entre la fe i la lluita per un món més just, i que se situa amb obertura, lucidesa, valentia i senzillesa davant els reptes que la societat i el món ens planteja en ple segle XXI.

Hi ha tres qüestions d'aquest curs que m'agradaria destacar:

  • Primer de tot crec que hem sabut rememorar la memòria dels nostres testimonis. D'aquells que han donat la vida per la justícia: Romero, Espinal, Ellacuria i els màrtirs del Salvador, que van agafant centralitat com a referents d'una Església pobre i per als pobres. Però també d'aquells que avui estan donant la seva vida als marges, com són alguns dels jesuïtes que treballant a Honduras o Burkina Fasso han passat pel nostre centre.
  • També hem sabut obrir nous horitzons de futur, amb un nou grup els dissabtes de joves que s'han volgut introduir en els primers passos del diàleg fe-justícia. S'enceta un camí de descoberta d'una vocació intel·lectual que creiem que a Cristianisme i Justícia hem d'alimentar i promoure.
  • Finalment voldria destacar la 1ª Jornada de Pensament Fe Justícia que va tenir lloc els dies 26 i 27 de juny. Va ser un espai on renovar la nostra fraternitat com equip, acollint noves persones als cercles de CJ i alhora preguntant-nos com hem de respondre als reptes d'avui des d'aquest diàleg que forma part de l'ADN del Centre.
Gràcies des d'aquí a totes les persones que heu fet possible aquest nou curs i que no deixeu d'entregar-vos, entusiasmats i en cos i ànima, a fer possible que Cristianisme i Justícia continuï sent una realitat viva, vibrant i a l'escolta atenta del nostre món.

Xavier Casanovas Combalia

Director

Memòria 2013-14


Benvolguts/des,

Aquest curs 2013-14 ha estat un any d’expansió, de mirada cap enfora i de sortida de la nostra seu per donar a conèixer i compartir el pensament, les inquietuds i conviccions de Cristianisme i Justícia. En destaca la publicació del llibre “Una teologia agenollada i indignada” de Javier Vitoria, amb una magnífica síntesi de la teologia de CJ; i una llarga llista de xerrades i cursos que els diversos membres de l’equip hem realitzat arreu de Catalunya i Espanya.

D'altra banda, dins el procés de creació de la nova Província d'Espanya de la Companyia de Jesús, alguns membres de CJ estem participant en diversos àmbits: l'àrea dels Centres Fe-Cultura-Justícia, la Comissió d'incidència pública, i a nivell català, en la xarxa d'entitats del Sector Social dels jesuïtes de Catalunya. També hem estat participant activament en diverses xarxes socials, impulsant el Fòrum Social Català, el Fòrum de Teologia i Alliberament, la Plataforma per una Fiscalitat més Justa i la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els immigrants, entre d’altres. A nivell internacional, m'agradaria destacar que hem començat la col·lecció GUIDES, d’espiritualitat ignasiana en anglès, que s'envia en format digital a més de 9.000 jesuïtes de tot el món, amb l'esperança que aviat arribi també a molts laics i laiques que vulguin aprofundir en l'espiritualitat ignasiana.

Així com en la vida cal inspirar i expirar, aquest any ha estat un any de forta expiració', de sortida, i potser l'any vinent haurem de combinar aquesta activitat cap enfora amb més atenció a la inspiració, a allò que ens constitueix. Dos temps necessaris, inspiració i sortida, que anem combinant, i pels que comptem amb tots vosaltres..

Llorenç Puig, sj

Director

 

Memòria 2012-13


Benvolguts/des,

Us fem a les mans la Memòria del curs 2012-13, un curs caracteritzat per algunes novetats prometedores en la línia marcada pel Pla Estratègic que estem implementant. M’agradaria remarcar la feina dels diversos grups de treball actius en aquest moment, que van generant pensament i reflexió en els àmbits de les migracions, l’ètica i la sostenibilitat, el diàleg interreligiós, i en un futur proper esperem poder encetar un grup de treball de prospectives de nous models econòmics.

Hem mirat d'estar ben atents a la realitat que vivim, als moviments i dinàmiques socials que tenen lloc en el nostre entorn. Per això vam tenir a principi de curs la magnífica intervenció d’Iñaki Gabilondo. En aquesta mateixa línea hem tingut la secció de més de 20 posts del Blog que hem anomenat «Esquerdes en el mur», una sèrie de presentacions de realitats socials que es van desenvolupant com alternatives a la desesperació i a la implacable dinàmica econòmica i social que sembla que ho vol aturar tot.

Aquest ha estat un curs ben intens, també per l’elecció del nou Papa Francesc, hem assentat les bases fonamentals que esperem que facilitin els propers anys que l'Equip participi més, trobi un Centre més atent al que ens diu la realitat que vivim, i amb més capacitat de comunicar i, per això, d'incidir i transformar.

Llorenç Puig, sj

Director

Memòria 2011-12

 

Benvolguts/des,

Aquest ha estat el curs de la celebració dels 30 anys de Cristianisme i Justícia. Una bona oportunitat per renovar la voluntat de seguir treballant pels mateixos objectius que en van motivar la fundació. La nostra proposta, que vol articular fe i justícia, encaixa perfectament en el moment actual, i té avui més validesa que mai. Ens cal seguir animant la reflexió i fer-ho amb el rigor i la profunditat que sempre ha caracteritzat CJ, conscients, això sí, dels molts reptes socials, eclesials, econòmics i espirituals que tenim sobre la taula.

Aquest curs també hem treballat en diversificar i fer créixer la nostra capacitat de comunicació i difusió. La presentació de la nova web, la incorporació a les xarxes socials (facebook, twitter), la presentació dels quaderns en nous formats (sobretot el format vídeo), la creixent difusió a través del bloc... expressen la voluntat de donar a conèixer el nostre pensament també allà on s’està produint un debat social cada vegada més viu.

Finalment, CJ es va dibuixant, cada vegada més, com un projecte que es resisteix a quedar-se en un racó de la nostra societat, i que vol contribuir a transformar-la des d’una proposta clara i profunda: la de la justícia que brolla de la fe. Creiem que hi ha equip i potencial humà per fer-ho, per tant, després de les celebracions, ens caldrà posar-nos mans a l’obra.


Llorenç Puig, sj.

Director


 

Inauguració de curs 2014-15 amb S. Agrelo

Presentación del curso 2015-2016 de CJ

Memòria 2014-15

Descarrega aquí la memòria del curs 2014-15:

 

Inauguració de curs 2013-14 amb J. A. Pagola


    

Memòria 2013-14 i dossier de premsa

Descarrega aquí la memòria del curs 2013-14:
També pots descarregar el dossier de premsa (any 2011)

Horitzons de reflexió 2012-13

Video en el que s'expliquen les línies de treball del Centre d'estudis Cristianisme i Justícia per el curs 2012-13

Memoria 2012-13 i dossier de premsa

Descarrega aquí la memòria del curs 2012-13:
També pots descarregar el dossier de premsa:

30 anys memoria 

30 anys de reflexió per un món més just

Memòria i dossier de premsa

Descarrega aquí la memòria del curs 2012-13:
També pots descarregar el dossier de premsa: