FacebookTwitterYoutubeInstagramTelegram

Memòria d'activitats

Memòria curs 2016-2017

Benvolguts amics i amigues,

El curs 2016-17 no ha estat un curs qualsevol, hem fet 35 anys, un aniversari rodó que ha coincidit casualment amb la sortida del número 200 de la nostra col·lecció principal: els Quaderns CJ.

Crec que no exagero al dir que els Quaderns CJ han estat material de formació per a milers i milers de persones arreu. Han servit per a fer-nos més conscients de les realitats de patiment i d’injustícia del nostre món; per a entendre millor qui mou els fils del poder i l’economia globals; per a fer més resents al nostre Nord llocs sovint oblidats com l’Àfrica o l’Amèrica Llatina; per a denunciar la guerra avui present en molts països; per a fer més visibles la pobresa i l’exclusió que hi ha a casa nostra; per a dotar-nos de discursos i relats alternatius. I tot això hem intentat fer-ho sempre amb una mirada concreta: la mirada d’una mística cristiana d’ulls oberts, la mirada de Jesús; i des d’una posició concreta, la mateixa posició en la qual es situà Jesús, la posició dels darrers, els últims, els rebutjats pel sistema.

I això és el que compartim amb les 50.594 persones que reben els quaderns en paper en 117 països, i les 3.200 persones que cada mes se’ls descarreguen del nostre web.

En motiu d’aquest quadern número 200, ens ha omplert d’alegria rebre felicitacions de llocs tan diversos com el Japó, Sudan del Sud, Mèxic, Paraguai. Però amb el quadern 200 no hem volgut fer un exercici de nostàlgia i de mirar enrere, sinó que l’hem aprofitat per plantejar-nos nous horitzons. Una mirada cap al futur per a entreveure quines són les noves fronteres a les quals cal respondre des del mateix compromís que ens caracteritza. Ho hem fet de la mà d’alguns dels membres del nostre equip com Jesús Sanz, Oscar Mateos, Joan Carrera, Jaume Flaquer, Javier Vitoria, Lucía Ramón, Sonia Herrera, Pepe Laguna... Us recomano la seva lectura atenta.

Hi ha almenys una darrera novetat que voldria compartir amb vosaltres: hem engegat i sembla que amb molt bona acollida una Aula Virtual on volem anar oferint aquells cursos i seminaris que impartim presencialment a Barcelona també a través d’Internet. Ho fem pensant en els molts seguidors que tenim a la resta de l’Estat i a Llatinoamèrica. 182 persones s’han apuntat als tres seminaris oferts aquest primer curs, esperem que d’ara en endavant en siguin moltes més.

Seguim doncs endavant amb la nostra tasca, posant el nostre gra de sorra per ajudar a construir una mirada crítica i esperançada sobre la realitat. Sempre moguts pel compromís i el treball en un món més just i més humà.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2016-17

Memòria curs 2015-2016

Benvolguts/des,

Per segon any, tinc l’orgull de poder presentar una memòria plenade contingut i de vida. Aquest document és la crònica del dia a diad’un centre que, fidel als seus orígens, continua, poc a poc i ambpas ferm, fent créixer i multiplicant la seva activitat.

D’aquest curs voldria destacar:

  • El nostre equip continua creixent. La consolidació de grupsde treball com el d’ètica i sostenibilitat o el de migracions, il’aparició de nous com el de gènere i feminisme, ens ha permèsla incorporació de noves persones a l’equip de voluntariatintel· lectual de CJ. Alhora, el grup d’introducció al diàlegfe-justícia pensat per a gent més jove, ha obert en alguns lavocació al diàleg entre la fe i la lluita per un món més just. Totplegat conforma un equip heterogeni i intergeneracional, demés de 100 persones que, d’una manera o altra, col· laborenamb l’aportació de pensament i reflexió.
  • Ens obrim a nous espais de debat i les tertúlies són una bonaeina per introduir qüestions a la nostra agenda. Ho veureu,per exemple, en el curs dels dijous i la tertúlia sobre l’«Era deldesànim». O en la centralitat que hem volgut donar a la qüestióde les polítiques migratòries i la crisi dels refugiats.
  • Finalment destaquem el procés coral d’elaboració del QuadernCJ número 200. Amb la voluntat d’obrir finestres, vam preguntara l’equip quins creien que eren els reptes que tenia avui el debatfe-justícia. Amb més de 30 respostes, vam elaborar un primeríndex que ha estat dotat de contingut per 10 persones de l’equip,no de la primera generació fundadora del centre, sinó d’unasegona més jove que en pren el relleu. El fruit d’aquest treballarriba el mes de setembre, coincidint amb la inauguració del35è curs a 47.000 persones que reben els nostres QuadernsCJ, xifra que es renova i va augmentant any rere any.

Tot plegat ens permet donar resposta a la realitat d’un món queens interpel· la, un món ferit per la mort de tants germans nostresa les portes del Mediterrani, per la incapacitat dels nostres governsi la nostra societat de reaccionar i fer-hi front, un món que té seti fam de justícia. Cal tenir-ho sempre present, ja que és aquestarealitat la que ens empeny a continuar treballant i reflexionantper aportar una paraula viva i plena d’esperança al nostre món.Gràcies a totes les persones que fan possible que Cristianisme iJustícia continuï sent punt de llum i referent per a molts.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2015-16

Memòria curs 2014-2015

Benvolguts/des,

és per a mi un veritable privilegi poder signar per primera vegada les línies que precedeixen la memòria acadèmica de Cristianisme i Justícia. Aquest curs en Llorenç Puig, després de set anys dirigint el Centre, ha emprès nous camins com a delegat dels Jesuïtes de Catalunya dins la nova Província d'Espanya.

El Patronat va delegar en la meva persona aquesta gran responsabilitat de dirigir Cristianisme i Justícia. Assumeixo el repte amb molt de respecte per la trajectòria de més de trenta anys del Centre, pel pes i reconeixement del pensament generat durant tots aquests any i per la seva significació i transcendència del seu projecte en l'Església de Catalunya, Espanya, i m'atreviria a dir del món.

Transcorregut aquest primer curs confirmo que tenim entre mans un Centre que continua fidel a la seva missió de construir un diàleg fecund entre la fe i la lluita per un món més just, i que se situa amb obertura, lucidesa, valentia i senzillesa davant els reptes que la societat i el món ens planteja en ple segle XXI.

Hi ha tres qüestions d'aquest curs que m'agradaria destacar:

  • Primer de tot crec que hem sabut rememorar la memòria dels nostres testimonis. D'aquells que han donat la vida per la justícia: Romero, Espinal, Ellacuria i els màrtirs del Salvador, que van agafant centralitat com a referents d'una Església pobre i per als pobres. Però també d'aquells que avui estan donant la seva vida als marges, com són alguns dels jesuïtes que treballant a Honduras o Burkina Fasso han passat pel nostre centre.
  • També hem sabut obrir nous horitzons de futur, amb un nou grup els dissabtes de joves que s'han volgut introduir en els primers passos del diàleg fe-justícia. S'enceta un camí de descoberta d'una vocació intel·lectual que creiem que a Cristianisme i Justícia hem d'alimentar i promoure.
  • Finalment voldria destacar la 1ª Jornada de Pensament Fe Justícia que va tenir lloc els dies 26 i 27 de juny. Va ser un espai on renovar la nostra fraternitat com equip, acollint noves persones als cercles de CJ i alhora preguntant-nos com hem de respondre als reptes d'avui des d'aquest diàleg que forma part de l'ADN del Centre.

Gràcies des d'aquí a totes les persones que heu fet possible aquest nou curs i que no deixeu d'entregar-vos, entusiasmats i en cos i ànima, a fer possible que Cristianisme i Justícia continuï sent una realitat viva, vibrant i a l'escolta atenta del nostre món.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2014-15

Memòria 2013-14

Benvolguts/des,

Aquest curs 2013-14 ha estat un any d’expansió, de mirada cap enfora i de sortida de la nostra seu per donar a conèixer i compartir el pensament, les inquietuds i conviccions de Cristianisme i Justícia. En destaca la publicació del llibre “Una teologia agenollada i indignada” de Javier Vitoria, amb una magnífica síntesi de la teologia de CJ; i una llarga llista de xerrades i cursos que els diversos membres de l’equip hem realitzat arreu de Catalunya i Espanya.

D'altra banda, dins el procés de creació de la nova Província d'Espanya de la Companyia de Jesús, alguns membres de CJ estem participant en diversos àmbits: l'àrea dels Centres Fe-Cultura-Justícia, la Comissió d'incidència pública, i a nivell català, en la xarxa d'entitats del Sector Social dels jesuïtes de Catalunya. També hem estat participant activament en diverses xarxes socials, impulsant el Fòrum Social Català, el Fòrum de Teologia i Alliberament, la Plataforma per una Fiscalitat més Justa i la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els immigrants, entre d’altres. A nivell internacional, m'agradaria destacar que hem començat la col·lecció GUIDES, d’espiritualitat ignasiana en anglès, que s'envia en format digital a més de 9.000 jesuïtes de tot el món, amb l'esperança que aviat arribi també a molts laics i laiques que vulguin aprofundir en l'espiritualitat ignasiana.

Així com en la vida cal inspirar i expirar, aquest any ha estat un any de forta expiració', de sortida, i potser l'any vinent haurem de combinar aquesta activitat cap enfora amb més atenció a la inspiració, a allò que ens constitueix. Dos temps necessaris, inspiració i sortida, que anem combinant, i pels que comptem amb tots vosaltres..

Llorenç Puig, sj
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2013-14

Memòria 2012-13

Benvolguts/des,

Us fem a les mans la Memòria del curs 2012-13, un curs caracteritzat per algunes novetats prometedores en la línia marcada pel Pla Estratègic que estem implementant. M’agradaria remarcar la feina dels diversos grups de treball actius en aquest moment, que van generant pensament i reflexió en els àmbits de les migracions, l’ètica i la sostenibilitat, el diàleg interreligiós, i en un futur proper esperem poder encetar un grup de treball de prospectives de nous models econòmics.

Hem mirat d'estar ben atents a la realitat que vivim, als moviments i dinàmiques socials que tenen lloc en el nostre entorn. Per això vam tenir a principi de curs la magnífica intervenció d’Iñaki Gabilondo. En aquesta mateixa línea hem tingut la secció de més de 20 posts del Blog que hem anomenat «Esquerdes en el mur», una sèrie de presentacions de realitats socials que es van desenvolupant com alternatives a la desesperació i a la implacable dinàmica econòmica i social que sembla que ho vol aturar tot.

Aquest ha estat un curs ben intens, també per l’elecció del nou Papa Francesc, hem assentat les bases fonamentals que esperem que facilitin els propers anys que l'Equip participi més, trobi un Centre més atent al que ens diu la realitat que vivim, i amb més capacitat de comunicar i, per això, d'incidir i transformar.

Llorenç Puig, sj
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2012-13

Memòria 2011-12

Benvolguts/des,

Aquest ha estat el curs de la celebració dels 30 anys de Cristianisme i Justícia. Una bona oportunitat per renovar la voluntat de seguir treballant pels mateixos objectius que en van motivar la fundació. La nostra proposta, que vol articular fe i justícia, encaixa perfectament en el moment actual, i té avui més validesa que mai. Ens cal seguir animant la reflexió i fer-ho amb el rigor i la profunditat que sempre ha caracteritzat CJ, conscients, això sí, dels molts reptes socials, eclesials, econòmics i espirituals que tenim sobre la taula.

Aquest curs també hem treballat en diversificar i fer créixer la nostra capacitat de comunicació i difusió. La presentació de la nova web, la incorporació a les xarxes socials (facebook, twitter), la presentació dels quaderns en nous formats (sobretot el format vídeo), la creixent difusió a través del bloc... expressen la voluntat de donar a conèixer el nostre pensament també allà on s’està produint un debat social cada vegada més viu.

Finalment, CJ es va dibuixant, cada vegada més, com un projecte que es resisteix a quedar-se en un racó de la nostra societat, i que vol contribuir a transformar-la des d’una proposta clara i profunda: la de la justícia que brolla de la fe. Creiem que hi ha equip i potencial humà per fer-ho, per tant, després de les celebracions, ens caldrà posar-nos mans a l’obra.

Llorenç Puig, sj.
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2011-12