Contacta

Contacta

FacebookTwitterYoutubeGoogle PlusInstagram

Per un ordre mundial més just (VI)

Cap un nou model econòmic global orientat al bé comú

Davant de l’actual desordre econòmic i financer, evidenciat com mai per la crisi, la doctrina social de l’Església reclama un canvi radical. Un capgirament dels fonaments ideològics, les estructures, les polítiques i els comportaments dominants en el funcionament de l’economia actual.

En aquesta sisena edició del nostre Seminari “Per un ordre mundial més just”, les entitats convocants volem justament reflexionar sobre quins han de ser aquests gran canvis que cal introduir en el model econòmic. Alhora, examinarem diferents fórmules i propostes econòmiques que han demostrat oferir alternatives viables:  el cooperativisme, l’economia social i solidària, les finances ètiques i l’economia del bé comú.

 

Dijous 27 de febrer  (Lloc: Cristianisme i Justícia, c Roger de Llúria 13)


17.30
Inauguració de la jornada.

17:45

Economia civil: una fórmula alternativa de l'economia de mercat.

Alfred Pastor, doctor en economia. Càtedra Banc Sabadell per a economies emergents.

Presentació: Ramon Xifré, membre del Grupesc-CEES.

19:00 Pausa
19:30Per una economia amb rostre humà. Nous valors i nous plantejaments.

Joan Rigol
, doctor en teologia. Fou president del Parlament de Catalunya.

Presentació: Ignasi Farreres, director del Grupesc-CEES.

Divendres 28 de febrer  (Lloc: Col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús, c/de Casp, 25)

17:30

Taula Rodona. Alternatives econòmiques.

-Mercè Carreras-Solanas,  doctora en economia. Coordinadora de l'Economia de l'Estat del Bé Comú a la Universitat de Barcelona.

-Jordi Ibáñez, director de l’Oficina de FIARE Banca Ètica de Barcelona.

-Jordi García, cooperativista, membre de la Xarxa Economia Solidària.

Modera:  Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau.

19:00  Pausa
19:30 És possible un nou model econòmic?

Toni Comín, filòsof i polític. Membre de l’equip de Cristianisme i Justícia.

Presenta: Llorenç Puig, director de Cristianisme i Justícia.

  

 

Com ha afirmat recentment el Papa Francesc, “el sistema social i econòmic és injust en la seva arrel“. I és que el món pateix la dominació d’un sistema econòmic “basat en l’exclusió i la iniquitat”, “una economia que mata”, que ho entra tot dins del “joc de la competitivitat i la llei del més fort”, on el poderós es menja el més dèbil i grans masses de població es veuen excloses i marginades sense treball, sense horitzons, sense sortida. (...). Els exclosos no són explotats, sinó deixalles sobrants”. I és que per l’Església, la crisi ha mostrat, en últim terme, la insuficiència d’una economia que tingui com a motor bàsic l’afany de lucre i com a únic horitzó el mer creixement material.

Per això, la doctrina social de l’Església creu que cal repensar radicalment el capitalisme contemporani. Les finances i l’economia han de ser novament reorientades cap a la finalitat de promoure la dignitat i el benestar de les persones. És necessari un nou i sòlid ordre jurídic internacional en matèria econòmica i financera, tutelat per autoritats polítiques mundials, que asseguri que el funcionament de l’economia serveixi realment al bé comú, és a dir, al desenvolupament humà integral de totes les persones. Un nou ordre que asseguri la primacia d'ètica política per sobre de l’economia.

Per avançar en aquesta direcció és necessari dotar de major pes a totes les formes i estructures econòmiques que, enlloc de cercar la maximització del guany, s’orienten per l’única finalitat de contribuir a necessitats socials i al bé comú. És hora de promoure amb la màxima decisió que en totes les àrees de la vida econòmica hi tingui cada vegada més espai la voluntat de reciprocitat i de compartir, i la lògica del do, la gratuïtat i el servei.Organitzen:
Justícia i Pau – Cristianisme i Justícia- Grup de Pensament Social Cristià(Grupesc-CEES)- Caritas- Delegació diocesana de Pastoral Social- Seminari de Doctrina Social de l'Església (Facultat de Teologia de Catalunya)

Lloc: Dijous 27 de febrer  a  Cristianisme i Justícia, c/ Roger de Llúria, 13 (Barcelona). Divendres 28 de febrer a Col.legi Casp-Sagrat Cor de Jesús, c/de Casp, 25 (Barcelona)

Inscripció: Fent click a l'enllaç de sota o bé trucant al 93 317 23 38

Preu inscripció: 10€


Inscripció de Cursos