Ha mort el jesuïta Josep Miralles

Membre de Cristianisme i Justícia, sociòleg i professor universitari

Aquest dissabte 27 de juny ha mort a Barcelona el P. Josep Miralles Massanés, jesuïta i doctor en Sociologia. Fou professor del departament de Ciències Socials d’ESADE, i també membre del patronat d’ESADE. Durant molt de temps ha format part del patronat de la Fundació Oxfam Intermón, del que en va ser president. També va presidir el patronat de la Fundació Migra Studium. Membre de l’equip del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, hi va publicar el quadern “El debat de l’Estat del Benestar”.

Josep Miralles va néixer a Barcelona el 1944 i va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús a Raimat l’any 1962. Va fer estudis de Teologia i de Filosofia i Lletres, i es va doctorar en Sociologia. Es va ordenar sacerdot a Barcelona, l’any 1975. Ben aviat va començar a fer classes de Filosofia Social a ESADE on ha seguit treballant fins fa ben poc. Entenia el paper de l’educació i la universitat com a eina de compromís i transformació. “Cal donar solidesa personal, intel·lectual i social als alumnes, perquè siguin bons professionals capaços de transformar el món, tot i les tensions que això pugui comportar”, havia dit.

Al llarg de la seva vida ha combinat la tasca docent en l’àmbit universitari amb la col·laboració amb diverses institucions socials i l’acompanyament a les parròquies de l’Hospitalet i Esplugues, poblacions on va viure durant més de trenta anys. Va presidir els patronats de la Fundació Oxfam Intermón i de la Fundació Migra Studium i va ser coordinador de l’àrea social de la Companyia de Jesús a Catalunya. També ha estat un dels membres actius del centre d’estudis Cristianisme i Justícia.

Les xarxes s’han omplert de mostres de condol per la seva mort, de companys, amics i alumnes. Es destaca la seva intel·ligència, discreció, disponibilitat i bondat.