Acte d'inauguració CJ 2020-2021 amb Santiago Alba Rico

Amb aquest acte, que es realitzarà online, el centre d’estudis presenta les línies de reflexió i novetats d’aquest curs

En aquests temps de pandèmia ens preguntem sovint: “Què cal canviar?”. Però serà difícil respondre-hi si no ens hem posat d’acord abans sobre què seria bo i necessari preservar. Amb la pregunta “Què hem de preservar?” obre el curs el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, que ha convidat el filòsof Santiago Alba Rico per a la ponència inaugural. Aquest acte forma part de la programació de la + Biennal de Pensament de Barcelona

Com a conseqüència de la situació sanitària, l’acte es farà online sense necessitat d’inscripció prèvia i es podrà seguir en el següent enllaç: www.cristianismeijusticia.net/en-directe

Santiago Alba Rico (Madrid, 1960) és escriptor i filòsof. Va ser guionista de televisió als anys 80 i ha publicat diversos llibres d’assaig sobre disciplines com la filosofia, l’antropologia i la política, el darrer Ser o no ser (un cuerpo). Col·labora a diversos mitjans de comunicació i també ha escrit teatre i contes infantils. 

Aquesta sensació d’irrealitat és deguda al fet que per primera vegada ens està passant alguna cosa real. És a dir, ens està passant alguna cosa a tots junts i al mateix temps. Aprofitem l’oportunitat", piulava al seu perfil de twitter a l’inici del confinament. 

En alguns dels seus últims articles i entrevistes ha reflexionat sobre els efectes de la pandèmia i el confinament que, segons ell, ens ha portat a plantejar-nos què és allò essencial: “caldrà pensar també, ara que més o menys coneixem l’essencial, en allò necessari i en allò important perquè la nuda vida no és suficient. Més igualtat o més riques “general”? Més democràcia o més seguretat? Més Dret o més identitat?”. També ha advertit contra la dependència de les noves tecnologies i la descoberta de la vulnerabilitat, una descoberta que ens deixa a la intempèrie i que hauria de ser aprofitada per donar suport a institucions i polítiques públiques que reforcin allò comú. 

Línies de reflexió i novetats d’aquest curs a Cristianisme i Justícia

Amb aquest acte Cristianisme i Justícia dóna inici a un curs que comença amb dues propostes destacades que van molt en la línia d’aquesta ponència que ens oferirà Santiago Alba Rico. La primera és el quadern Vulnerables. La cura com a horitzó polític, de José Laguna, que ja s’ha publicat aquest mes de setembre i en el que l’autor vol contribuir a elaborar un nou paradigma crític amb els relats que han configurat la cosmovisió occidental de l’autosuficiència i l’oblit del cos.

I la segona és el el curs “Emergència climàtica: entre l’apocalíptica i l’esperança” que comença a partir del 22 d’octubre, i està coordinat pel jesuïta Joan Carrera, llicenciat en Medicina i doctor en Teologia. Comptarà amb experts com Carme Llasat, Santiago Álvarez, Sandra Sotelo, Jaume Tatay, Marta Tafalla i Xavier Melloni, que abordaran diferents dimensions de l’emergència climàtica, des de la ciència, l’espiritualitat, l’activisme, l’economia, les desigualtats o el diàleg entre cultures i religions. Aquest curs s’oferirà en línia. 

De fet, com a resposta als condicionants de la pandèmia però també consolidant la línia iniciada els darrers anys, en la programació del centre d’estudis Cristianisme i Justícia guanyen terreny les propostes en línia i a través de l’Aula Virtual. 

El centre també engega els dissabtes socials, quatre sessions sobre la realitat social, amb una mirada crítica i constructiva, posant la cura i la vulnerabilitat al centre. 

Una altra novetat serà el grup de lectura impulsat per joves d’entre 18 i 30 anys, mentre que entre les propostes ja consolidades, el centre continuarà oferint el CIT (Curs d’Iniciació Teològica), els dissabtes teològics, el cicle de cinema Ignasi Salvat, o la participació en el cicle de conferències d’Els Dilluns dels Drets Humans, entre altres activitats. Tota la programació es pot consultar al web www.cristianismeijusticia.net.