FacebookTwitterYoutubeInstagramTelegram

Memòria d'activitats

Vivim en un món amb moltes realitats que demanen ser reconciliades: dolguts amb nosaltres mateixos i amb els nostres veïns i germans, enfrontats els uns als altres en múltiples conflictes, guerres i desavinences polítiques i socials, i tot plegat en un context econòmic que agreuja les desigualtats en un temps de secularització creixent que ens allunya de Déu més que mai. Aquest 2019, el nostre treball de reflexió i difusió del pensament fe i justícia ha volgut ser llavor que germini en un món fragmentat per fer brollar una nova cultura de la reconciliació, i així, posar-nos en marxa com a humanitat cap a un horitzó de pau i de justícia. [...]Descarrega la memòria del 2019 en PDFAltres anys

Memòria curs 2017-2018

Descarrega aquí la memòria del curs 2017-18


Benvolguts amics i amigues,

Teniu a les mans la memòria del curs 2017-2018. Moguts pel desig de contribuir a la construcció d’un món més just des de la reflexió i el treball en xarxa, hem seguit amb la tasca encomanada, sempre atents a les realitats del nostre món.

Alguns esdeveniments del darrer curs han impactat amb força en la nostra reflexió. Els atemptats de Barcelona del 17 d’agost del 2017 ens van recordar la importància de continuar reflexionant i treballant en l’àmbit del diàleg i el rebuig a tota justificació religiosa de la violència. Ho hem fet publicant un quadern que fonamenta la proposta no-violenta de Jesús (Quadern 207) i un paper sobre les raons de la violència esgrimida per una part del món islàmic (Paper 240). També la crisi política a Catalunya, en el si d’una crisi més general de la democràcia i les institucions espanyoles, ha estat objecte de treball per part d’un grup de diàleg que ha acabat elaborant un manifest titulat «És possible renovar la convivència» (Paper 243). Aquest tipus d’espais continuaran en el futur perquè, com a cristians, creiem que és important contribuir tant a la negociació i al diàleg com a la denúncia rigorosa d’aquelles ulneracions que, pel que fa als drets civils, es puguin produir. Espais de trobada de reconeixement mutu, on es cultivi una actitud d’obertura i fraternitat, on explicar-nos, compartir raons i tenir cura els uns dels altres. Creiem que els cristians estem cridats a ser persones sanadores que, des de la pròpia vulnerabilitat i fragilitat, són capaces d’acollir la fragilitat de l’altre.

D’altra banda, estem també preocupats pel creixement dels autoritarismes arreu del món, però especialment en aquesta nostra Europa en crisi. Ho vam intentar reflectir en la nostra declaració de Cap d’Any (Paper 241), advertint de l’intent de l’extrema dreta de justificar-se en una pretesa defensa dels valors cristians. Tampoc va ser aliena a la nostra reflexió la realitat de patiment i èxode de refugiats i migrants (Quadern 206), especialment crua durant l’any passat a la Mediterrània. La nostra és una aposta per la Vida en majúscula i en tots els sentits, i ho hem mirat de reflectir en escrits com el Paper BENVOLGUTS AMICS I AMIGUES DE CRISTIANISME I JUSTÍCIA, 239, sobre una «educació alliberadora», que va elaborar un grup d’educadors i educadores. O l’aposta de posar en diàleg el cristianisme amb altres tradicions humanistes per fer front a la crisi de civilització que vivim (Quadern 209).

Aquest ha estat també el curs de la inauguració de la nova sala d’actes de Cristianisme i Justícia, una sala que ha contribuït a fer més lluïts els més de cinquanta actes que hi han tingut lloc durant el curs, com en el cas del concorregut Cicle dels Dilluns dels Drets Humans o el Cicle de Cinema Ignasi Salvat.

Els dijous del primer trimestre ha tingut lloc el nostre curs central, que enguany ha estat dedicat a treballar la noció de «límit» i com aprendre a viure des de l’acceptació de la finitud, en diàleg amb unapost modernitat que ens ha fet creure que tot ens és possible. Esperem que ben aviat les ponències del curs puguin veure la llum en forma de publicació, com ho hem fet amb L’era del desànim, un llibre que ha tingut una gran rebuda entre les persones que ens seguiu.

Finalment, voldríem recordar-vos que tota aquesta proposta que s’esdevé aquí a Barcelona té, des de fa un parell d’anys, un correlat virtual. La plataforma «Aula Virtual» incorpora cada curs novetats i una oferta més àmplia que ens permet arribar a un públic divers arreu del món.

Per a nosaltres, però, el més important és allò que no es veu: el treball de fons que l’immens equip de voluntariat intel·lectual del centre fa per dotar de contingut articles, quaderns, cursos... I per últim, i això no ho podem deixar de fer, us donem les gràcies a tots els que amb una ajuda econòmica, gran o petita, feu possible que els 52.832 quaderns en paper que enviem arribin ja a més de 57.300 persones si tenim en compte les més de 4.530 descàrregues mensuals de la nostra web.

Gràcies a totes les persones que feu possible aquest centre. A vosaltres va dedicada aquesta memòria.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Memòria curs 2016-2017

Benvolguts amics i amigues,

El curs 2016-17 no ha estat un curs qualsevol, hem fet 35 anys, un aniversari rodó que ha coincidit casualment amb la sortida del número 200 de la nostra col·lecció principal: els Quaderns CJ.

Crec que no exagero al dir que els Quaderns CJ han estat material de formació per a milers i milers de persones arreu. Han servit per a fer-nos més conscients de les realitats de patiment i d’injustícia del nostre món; per a entendre millor qui mou els fils del poder i l’economia globals; per a fer més resents al nostre Nord llocs sovint oblidats com l’Àfrica o l’Amèrica Llatina; per a denunciar la guerra avui present en molts països; per a fer més visibles la pobresa i l’exclusió que hi ha a casa nostra; per a dotar-nos de discursos i relats alternatius. I tot això hem intentat fer-ho sempre amb una mirada concreta: la mirada d’una mística cristiana d’ulls oberts, la mirada de Jesús; i des d’una posició concreta, la mateixa posició en la qual es situà Jesús, la posició dels darrers, els últims, els rebutjats pel sistema.

I això és el que compartim amb les 50.594 persones que reben els quaderns en paper en 117 països, i les 3.200 persones que cada mes se’ls descarreguen del nostre web.

En motiu d’aquest quadern número 200, ens ha omplert d’alegria rebre felicitacions de llocs tan diversos com el Japó, Sudan del Sud, Mèxic, Paraguai. Però amb el quadern 200 no hem volgut fer un exercici de nostàlgia i de mirar enrere, sinó que l’hem aprofitat per plantejar-nos nous horitzons. Una mirada cap al futur per a entreveure quines són les noves fronteres a les quals cal respondre des del mateix compromís que ens caracteritza. Ho hem fet de la mà d’alguns dels membres del nostre equip com Jesús Sanz, Oscar Mateos, Joan Carrera, Jaume Flaquer, Javier Vitoria, Lucía Ramón, Sonia Herrera, Pepe Laguna... Us recomano la seva lectura atenta.

Hi ha almenys una darrera novetat que voldria compartir amb vosaltres: hem engegat i sembla que amb molt bona acollida una Aula Virtual on volem anar oferint aquells cursos i seminaris que impartim presencialment a Barcelona també a través d’Internet. Ho fem pensant en els molts seguidors que tenim a la resta de l’Estat i a Llatinoamèrica. 182 persones s’han apuntat als tres seminaris oferts aquest primer curs, esperem que d’ara en endavant en siguin moltes més.

Seguim doncs endavant amb la nostra tasca, posant el nostre gra de sorra per ajudar a construir una mirada crítica i esperançada sobre la realitat. Sempre moguts pel compromís i el treball en un món més just i més humà.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2016-17

Memòria curs 2015-2016

Benvolguts/des,

Per segon any, tinc l’orgull de poder presentar una memòria plenade contingut i de vida. Aquest document és la crònica del dia a diad’un centre que, fidel als seus orígens, continua, poc a poc i ambpas ferm, fent créixer i multiplicant la seva activitat.

D’aquest curs voldria destacar:

  • El nostre equip continua creixent. La consolidació de grupsde treball com el d’ètica i sostenibilitat o el de migracions, il’aparició de nous com el de gènere i feminisme, ens ha permèsla incorporació de noves persones a l’equip de voluntariatintel· lectual de CJ. Alhora, el grup d’introducció al diàlegfe-justícia pensat per a gent més jove, ha obert en alguns lavocació al diàleg entre la fe i la lluita per un món més just. Totplegat conforma un equip heterogeni i intergeneracional, demés de 100 persones que, d’una manera o altra, col· laborenamb l’aportació de pensament i reflexió.
  • Ens obrim a nous espais de debat i les tertúlies són una bonaeina per introduir qüestions a la nostra agenda. Ho veureu,per exemple, en el curs dels dijous i la tertúlia sobre l’«Era deldesànim». O en la centralitat que hem volgut donar a la qüestióde les polítiques migratòries i la crisi dels refugiats.
  • Finalment destaquem el procés coral d’elaboració del QuadernCJ número 200. Amb la voluntat d’obrir finestres, vam preguntara l’equip quins creien que eren els reptes que tenia avui el debatfe-justícia. Amb més de 30 respostes, vam elaborar un primeríndex que ha estat dotat de contingut per 10 persones de l’equip,no de la primera generació fundadora del centre, sinó d’unasegona més jove que en pren el relleu. El fruit d’aquest treballarriba el mes de setembre, coincidint amb la inauguració del35è curs a 47.000 persones que reben els nostres QuadernsCJ, xifra que es renova i va augmentant any rere any.

Tot plegat ens permet donar resposta a la realitat d’un món queens interpel· la, un món ferit per la mort de tants germans nostresa les portes del Mediterrani, per la incapacitat dels nostres governsi la nostra societat de reaccionar i fer-hi front, un món que té seti fam de justícia. Cal tenir-ho sempre present, ja que és aquestarealitat la que ens empeny a continuar treballant i reflexionantper aportar una paraula viva i plena d’esperança al nostre món.Gràcies a totes les persones que fan possible que Cristianisme iJustícia continuï sent punt de llum i referent per a molts.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2015-16

Memòria curs 2014-2015

Benvolguts/des,

és per a mi un veritable privilegi poder signar per primera vegada les línies que precedeixen la memòria acadèmica de Cristianisme i Justícia. Aquest curs en Llorenç Puig, després de set anys dirigint el Centre, ha emprès nous camins com a delegat dels Jesuïtes de Catalunya dins la nova Província d'Espanya.

El Patronat va delegar en la meva persona aquesta gran responsabilitat de dirigir Cristianisme i Justícia. Assumeixo el repte amb molt de respecte per la trajectòria de més de trenta anys del Centre, pel pes i reconeixement del pensament generat durant tots aquests any i per la seva significació i transcendència del seu projecte en l'Església de Catalunya, Espanya, i m'atreviria a dir del món.

Transcorregut aquest primer curs confirmo que tenim entre mans un Centre que continua fidel a la seva missió de construir un diàleg fecund entre la fe i la lluita per un món més just, i que se situa amb obertura, lucidesa, valentia i senzillesa davant els reptes que la societat i el món ens planteja en ple segle XXI.

Hi ha tres qüestions d'aquest curs que m'agradaria destacar:

  • Primer de tot crec que hem sabut rememorar la memòria dels nostres testimonis. D'aquells que han donat la vida per la justícia: Romero, Espinal, Ellacuria i els màrtirs del Salvador, que van agafant centralitat com a referents d'una Església pobre i per als pobres. Però també d'aquells que avui estan donant la seva vida als marges, com són alguns dels jesuïtes que treballant a Honduras o Burkina Fasso han passat pel nostre centre.
  • També hem sabut obrir nous horitzons de futur, amb un nou grup els dissabtes de joves que s'han volgut introduir en els primers passos del diàleg fe-justícia. S'enceta un camí de descoberta d'una vocació intel·lectual que creiem que a Cristianisme i Justícia hem d'alimentar i promoure.
  • Finalment voldria destacar la 1ª Jornada de Pensament Fe Justícia que va tenir lloc els dies 26 i 27 de juny. Va ser un espai on renovar la nostra fraternitat com equip, acollint noves persones als cercles de CJ i alhora preguntant-nos com hem de respondre als reptes d'avui des d'aquest diàleg que forma part de l'ADN del Centre.

Gràcies des d'aquí a totes les persones que heu fet possible aquest nou curs i que no deixeu d'entregar-vos, entusiasmats i en cos i ànima, a fer possible que Cristianisme i Justícia continuï sent una realitat viva, vibrant i a l'escolta atenta del nostre món.

Xavier Casanovas Combalia
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2014-15

Memòria curs 2013-2014

Benvolguts/des,

Aquest curs 2013-14 ha estat un any d’expansió, de mirada cap enfora i de sortida de la nostra seu per donar a conèixer i compartir el pensament, les inquietuds i conviccions de Cristianisme i Justícia. En destaca la publicació del llibre “Una teologia agenollada i indignada” de Javier Vitoria, amb una magnífica síntesi de la teologia de CJ; i una llarga llista de xerrades i cursos que els diversos membres de l’equip hem realitzat arreu de Catalunya i Espanya.

D'altra banda, dins el procés de creació de la nova Província d'Espanya de la Companyia de Jesús, alguns membres de CJ estem participant en diversos àmbits: l'àrea dels Centres Fe-Cultura-Justícia, la Comissió d'incidència pública, i a nivell català, en la xarxa d'entitats del Sector Social dels jesuïtes de Catalunya. També hem estat participant activament en diverses xarxes socials, impulsant el Fòrum Social Català, el Fòrum de Teologia i Alliberament, la Plataforma per una Fiscalitat més Justa i la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els immigrants, entre d’altres. A nivell internacional, m'agradaria destacar que hem començat la col·lecció GUIDES, d’espiritualitat ignasiana en anglès, que s'envia en format digital a més de 9.000 jesuïtes de tot el món, amb l'esperança que aviat arribi també a molts laics i laiques que vulguin aprofundir en l'espiritualitat ignasiana.

Així com en la vida cal inspirar i expirar, aquest any ha estat un any de forta expiració', de sortida, i potser l'any vinent haurem de combinar aquesta activitat cap enfora amb més atenció a la inspiració, a allò que ens constitueix. Dos temps necessaris, inspiració i sortida, que anem combinant, i pels que comptem amb tots vosaltres..

Llorenç Puig, sj
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2013-14

Memòria curs 2012-2013

Benvolguts/des,

Us fem a les mans la Memòria del curs 2012-13, un curs caracteritzat per algunes novetats prometedores en la línia marcada pel Pla Estratègic que estem implementant. M’agradaria remarcar la feina dels diversos grups de treball actius en aquest moment, que van generant pensament i reflexió en els àmbits de les migracions, l’ètica i la sostenibilitat, el diàleg interreligiós, i en un futur proper esperem poder encetar un grup de treball de prospectives de nous models econòmics.

Hem mirat d'estar ben atents a la realitat que vivim, als moviments i dinàmiques socials que tenen lloc en el nostre entorn. Per això vam tenir a principi de curs la magnífica intervenció d’Iñaki Gabilondo. En aquesta mateixa línea hem tingut la secció de més de 20 posts del Blog que hem anomenat «Esquerdes en el mur», una sèrie de presentacions de realitats socials que es van desenvolupant com alternatives a la desesperació i a la implacable dinàmica econòmica i social que sembla que ho vol aturar tot.

Aquest ha estat un curs ben intens, també per l’elecció del nou Papa Francesc, hem assentat les bases fonamentals que esperem que facilitin els propers anys que l'Equip participi més, trobi un Centre més atent al que ens diu la realitat que vivim, i amb més capacitat de comunicar i, per això, d'incidir i transformar.

Llorenç Puig, sj
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2012-13

Memòria curs 2011-2012

Benvolguts/des,

Aquest ha estat el curs de la celebració dels 30 anys de Cristianisme i Justícia. Una bona oportunitat per renovar la voluntat de seguir treballant pels mateixos objectius que en van motivar la fundació. La nostra proposta, que vol articular fe i justícia, encaixa perfectament en el moment actual, i té avui més validesa que mai. Ens cal seguir animant la reflexió i fer-ho amb el rigor i la profunditat que sempre ha caracteritzat CJ, conscients, això sí, dels molts reptes socials, eclesials, econòmics i espirituals que tenim sobre la taula.

Aquest curs també hem treballat en diversificar i fer créixer la nostra capacitat de comunicació i difusió. La presentació de la nova web, la incorporació a les xarxes socials (facebook, twitter), la presentació dels quaderns en nous formats (sobretot el format vídeo), la creixent difusió a través del bloc... expressen la voluntat de donar a conèixer el nostre pensament també allà on s’està produint un debat social cada vegada més viu.

Finalment, CJ es va dibuixant, cada vegada més, com un projecte que es resisteix a quedar-se en un racó de la nostra societat, i que vol contribuir a transformar-la des d’una proposta clara i profunda: la de la justícia que brolla de la fe. Creiem que hi ha equip i potencial humà per fer-ho, per tant, després de les celebracions, ens caldrà posar-nos mans a l’obra.

Llorenç Puig, sj.
Director

Descarrega aquí la memòria del curs 2011-12