El 2022 han col·laborat amb nosaltres 7.564 persones.
Comptem amb tu per seguir treballant en una reflexió que doti de sentit i convidi a una acció transformadora. Volem ser 8.000! Col·labora
 

Actualitat del centre

Cristianisme i Justícia reivindica l'acció fraternal davant la realitat que ens envolta, en la seva campanya de Nadal

La distància física s'ha convertit en distància emocional, cultural i simbòlica. Que la realitat ens mogui és símptoma d'una humanitat, de fraternitat i d'un instint innat de protecció a la vida. El centre d'estudis Cristianisme i Justícia presenta avui la seva campanya de Nadal, reivindicant l'acció fraternal davant la realitat que ens envolta.

Un camí guiat per l’impacte dels Exercicis Espirituals i l’espiritualitat ignasiana en la vida de les persones

La sala d’actes del centre d’estudis Cristianisme i Justícia va quedar petita per acollir un merescut reconeixement i homenatge al jesuïta Josep M. Rambla, coincidint amb la presentació dels seus darrers llibres. Un acte que ha tingut com a centre l’agraïment al mestratge del P. Rambla i allò al què ha dedicat bona part de la seva trajectòria com a jesuïta: l’impacte dels Exercicis Espirituals i l’espiritualitat ignasiana en la vida de les persones.

El dol com a crítica política

Contradient el tòpic que afirma que plorar no serveix de res, el nou quadern que acaba de publicar el centre d’estudis Cristianisme i Justícia i que porta per títol De què serveix plorar?, explora la

Cristianisme i Justícia publica el seu 1r Anuari on recull el més destacat del curs 2021-2022

Des de Cristianisme i Justícia s'han anat incorporant cada vegada més elements de disseny gràfic a les publicacions, tant en format paper com en digital. Els qui coneixen els quaderns estan habituats a una certa senzillesa formal, però cal comunicar d’una manera més atractiva i que afegeixi interès als missatges per poder explicar millor la tasca que es duu a terme des del centre.

La teòloga Cristina Inogés inaugura el curs de Cristianisme i Justícia.

La teòloga Cristina Inogés ha estat l’encarregada aquest any d’inaugurar el curs al centre d’estudis Cristianisme i Justícia, amb una ponència sobre el procés sinodal impulsat pel papa Francesc. 

La teòloga Cristina Inogés obre el curs a Cristianisme i Justícia el 18 d’octubre

La sinodalitat, com a concepte recuperat i com a praxi, està sent la gran contribució del Papa Francesc a l'Església del segle XXI. L'oportunitat d'obrir vies de diàleg estructurades a l'interior de l'Església és lògic que desperti expectatives, i no pot sorprendre'ns si genera també algunes frustracions. Ens agradaria que fos una oportunitat, especialment pels qui es troben en els marges de l'Església. Escoltar la veu dels exclosos acostuma a provocar sorpreses. Les seves aportacions son directes, clares, sense opció a interpretacions.

“L’Església d’aquest temps sinodal té l’oportunitat de traspassar el marc de l’acolliment per transitar cap a un espai de reconeixement i de diàleg fecund”

“L’acostament pastoral als catòlics LGBTIQ+ no és simplement una moda, ni una tendència passatgera, ni tan sols alguna cosa que respongui a les pressions de la cultura, sinó una labor constitutiva de l’Església i una missió que troba les seves arrels últimes en els Evangelis”. Són paraules del jesuïta James Martin al pròleg del quadern que acaba de publicar el centre d’estudis Cristianisme i Justícia i que porta per títol El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l’Església.

En col·laboració amb la Càtedra d’ètica i pensament cristià de l’IQS mirarem d'entendre què vol dir viure en una societat tecnocientífica

Com és habitual, Cristianisme i Justícia planteja la seva proposta formativa amb voluntat d’oferir claus de reflexió i interpretació del moment que vivim. I per això un dels temes que ens ocuparà serà l’impacte social i personal de la tecnologia.

El Simposi Internacional sobre els Exercicis Espirituals reflexiona sobre l’actualitat de la proposta dels Exercicis i com desplegar totes les possibilitats que ofereixen per respondre als reptes d’avui

Més de 80 persones de 27 països d’arreu del món, presents al Centre d’Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi, i més de 200 que van seguir les ponències online van poder conèixer moltes i diverses iniciatives que ja exploren creativament llenguatges, formats, espais… i que permetin recórrer el camí que va fer Ignasi fa 500 anys amb fidelitat creativa a la seva proposta.

Analitzem com i per què malbaratem aliments, quines en són les implicacions filosòfiques i ètiques, i quines mesures poden ajudar a posar-hi solució

Aquest mes de juny ha estat notícia l’aprovació del projecte de llei de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament Alimentari, per tal de prevenir i reduir la quantitat de menjar que llencem. Reduir el malbaratament d’aliments és un dels objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030 i abordar-lo requereix no només de mesures concretes, si no també d’una aproximació des de diferents disciplines.

Acte de celebració dels 40 anys del centre

El divendres 10 de juny Cristianisme i Justícia va celebrar el seu 40 aniversari. I ho va voler fer d’una forma discreta, senzilla, defugint el risc de caure en la nostàlgia o en la complaença. Per això, des de l’agraïment i el reconeixement de la trajectòria feta i de les persones que l’han fet possible, el centre va voler situar sobretot la celebració dels 40 anys en la mirada cap als reptes i el futur.

En l'acte s'ha presentat el llibre "Pinceladas", que recull articles seus publicats al Blog CJ

Aquest dilluns 30 de maig, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia ha presentat Pinceladas, un llibre que recull els articles publicats al blog del centre durant l'última dècada per Tere Iribarren, religiosa del sagrat cor de Jesús. Amb aquesta publicació, Cristianisme i Justícia ret homenatge, reconeixement i agraïment per la tasca duta a terme al centre per la Tere Iribarren, així com per la seva trajectòria dedicada sobretot al món de l’educació.

Acte inaugural de la Setmana Laudato Si' 2022 a Cristianisme i Justícia

En el marc de la celebració de la Setmana Laudato Si' 2022, set anys després de la publicació de l'encíclica, la setmana del 22 al 29 de maig, els 1.300 milions de catòlics d'arreu del món celebren els progressos que ja s'estan aconseguint en el camí de la conversió ecològica integral i es comprometen a caminar plegats per intensificar els esforços en la cura de la casa comuna.

A Barcelona s'ha organitzat un acte el dia 23 de maig que donarà sortida a aquesta setmana. Serà un acte presencial a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia on es parlarà de:

Cristianisme i Justícia demana una hospitalitat universal, sense distinció entre persones refugiades i/o migrades, i que posi al centre les persones més vulnerables

Arran de la crisi de refugiats que ha generat la guerra d’Ucraïna, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el paper Hospitalitat sí, hospitalitat sempre, que signen Maria del Carmen de la Fuente i Santi Torres, tots dos membres de la Fundació Migra Studium.

"La justícia no és només un imperatiu o un moralisme dels profetes, sinó també una ensenyança i un consell dels savis"

"Aquest quadern busca aplicar l’ensenyança bíblica al gran imperatiu de la nostra hora històrica: la defensa dels oprimits i víctimes de la història (“els pobres”), que acostumem a designar com a justícia social. És intenció de l’autor al llarg d’aquestes pàgines mostrar que la justícia no és només un imperatiu o un moralisme dels profetes, sinó també una ensenyança i un consell dels savis.

Inscripcions obertes per la modalitat online, del 13 al 17 de juny

Cinc-cents anys després de l'estada de Sant Ignasi a Manresa, la Companyia de Jesús convoca un Simposi Internacional en el mateix lloc on el Pelegrí va tenir la seva experiència fundant. Avui volem reflexionar sobre les maneres de donar la mistagògia dels Exercicis Espirituals al món contemporani i compartir les pràctiques concretes amb què es duen a terme.

Adhesió de Cristianisme i Justícia al manifest de la Plataforma "Aturem la guerra"

Ens toca tornar a dir ‘No a la guerra’. L’actual agressió militar del govern rus contra la població ucraïnesa, fruït de la tensió acumulada des de fa vuit anys, impacta en la vida de desenes de milions de persones i empeny al conjunt de la humanitat cap al desastre. Davant d’aquesta agressió, les entitats, moviments socials, partits i sindicats que impulsem aquest manifest som aquí, primer de tot, per a rebutjar aquesta agressió i per a mostrar la nostra solidaritat cap a totes les víctimes d’aquesta guerra i sumar-nos, així, al crit de desenes de capitals europees.

Cristianisme i Justícia presenta, en el seu darrer quadern, alternatives que poden inspirar un model social i econòmic que respongui als reptes socials i mediambientals

El centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el quadern Recuperar els béns comuns, reivindicar el bon viure, que signen els professors Joan Carrera i David Murillo. En aquest text els autors proposen passar d’estats centrat en el benestar dels ciutadans, a models del bon viure, on les persones puguin desenvolupar un model de vida harmònic amb la natura i amb els altres, i es recuperin els béns comuns.

Cristianisme i Justícia posa en marxa les activitats del segon trimestre

Cristianisme i Justícia posa en marxa aquesta setmana les activitats del segon trimestre. A partir del dijous 20 de gener i al llarg de les properes setmanes, el centre posa el focus a les diverses formes de relacionar-nos amb Déu a través del curs Com preguen les religions? coordinat per Alícia Guidonet, en col·laboració amb l'Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium.

En la seva reflexió de Cap d’Any, el centre d'estudis Cristianisme i Justícia convida a recuperar els principis de realitat i d'esperança com a orientació per a la vida de persones, comunitats i institucions

Cristianisme i Justícia publica aquest 29 de desembre la seva reflexió de Cap d’Any. Com és habitual, el centre d'estudis tanca l'any amb una mirada als esdeveniments dels darrers mesos, assenyalant amenaces, però també buscant les esquerdes que permetin entreveure alternatives per a un futur millor. En aquesta ocasió, fa una crida a recuperar el principi de realitat i el principi d'esperança, com a manera de fer front al moment present.

Cristianisme i Justícia reivindica la necessitat d’una reflexió pausada en la seva campanya de Nadal

Analitzar adequadament la realitat requereix temps i reflexió. El centre d'estudis Cristianisme i Justícia presenta avui la seva campanya de Nadal, reivindicant la lentitud i la necessitat de comprendre el nostre món des d'una reflexió compartida, rigorosa i pausada.

Amb 40 anys de trajectòria i 225 quaderns publicats i distribuïts gratuïtament arreu, la tasca d'un centre com Cristianisme i Justícia segueix tenint sentit en el món dispers d'avui, i permet descentrar la mirada, dirigir-la a conflictes invisibilitzats, per oferir una anàlisi més acurada de la realitat.

Nova sessió dels #DillunsDH

El 8 de novembre es va realitzar la segona sessió del cicle Els dilluns dels Drets humans, que pretén tractar una vegada al mes una qüestió d’actualitat sobre la realitat dels drets humans a casa nostra. El tema d’aquesta sessió va ser l’acord de pau de Colòmbia, cinc anys anys després de la signatura entre les FARC i el govern.

Vídeo de presentació del Sector Social de la Companyia de Jesús a Catalunya

Les entitats del sector social dels Jesuïtes a Catalunya -Jesuïtes Social- treballen cada dia per acompanyar, atendre, servir i defensar els drets de moltes persones que es troben en situacions de pobresa, precarietat i explotació per causa d’un sistema injust.

Presentació del llibre «Amor que crema», que recull escrits del jesuïta Marc Vilarassau

La presentació del llibre Amor que crema. Escrits del Marc Vilarassau SJ es va convertir en un preciós i sentit homenatge al Marc, que va aplegar més de 200 persones entre l'acte de dilluns a Lleida i el de dimarts a Barcelona.

Josep Maria Esquirol inagura el curs a Cristianisme i Justícia

El centre d’estudis Cristianisme i Justícia ha celebrat l’acte d’inauguració de curs 2021-22 aquest dijous 7 d’octubre, amb el filòsof Josep M. Esquirol, que ha estat convidat aquest any a pronunciar la conferència inaugural. Coincidint amb el 500 aniversari de la ferida i la conversió d’Ignasi de Loiola, el centre ha volgut dedicar la sessió inaugural a parlar de la ferida que ens constitueix.

Primera sessió del cicle sobre drets humans

El passat dilluns 4 d’octubre vam tenir la primera sessió del cicle Els Dilluns dels Drets humans, un cicle que coorganitzem amb altres entitats de Barcelona i que pretén tractar una vegada al mes una qüestió d’actualitat sobre la realitat dels drets humans a casa nostra.

El nou director del centre, José Ignacio García sj, presentarà les línies de reflexió i novetats d’aquest curs

Cristianisme i Justícia inaugura el proper 7 d’octubre el curs 2021-22, que tindrà un dels seus eixos en les experiències de ferida i transformació, coincidint amb la celebració del 500 aniversari de la ferida i la conversió que va experimentar Ignasi de Loiola.

L’acte d’inauguració comptarà amb el filòsof Josep Maria Esquirol, que pronunciarà la conferència Una ferida infinita, reivindicant la vulnerabilitat com a constitutiva de la nostra humanitat.

En aquest quadern del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, el filòsof Joan García del Muro ens acosta al concepte de postveritat, com hi hem arribat i quines són les seves conseqüències

“Segrest, tothom entén el que significa. És apropiar-se d’algú o d’alguna cosa, fer desaparèixer algú o alguna cosa, amb un interès. El segrest de la veritat, doncs, què vol dir? Què ha desaparegut? La veritat. I aquesta desaparició dona lloc a l’absència de veritat, a la postveritat. Si ens han robat la veritat, el que queda és allò que ve després de la veritat. I això, si ho pensem, és estrany. En certa mesura, és una opció pitjor que la de la simple mentida”.

La commemoració dels 500 anys de la conversió d’Ignasi de Loiola i la seva connexió amb el món d'avui serà un dels eixos del curs

El curs tindrà com a un dels eixos centrals l’Any Ignasià, que commemora el 500 aniversari de la ferida que Ignasi de Loiola va patir a Pamplona i que provocà una experiència que el va transformar per sempre. L'àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia (EIDES) hi participarà activament. 
De fet, la sessió inaugural del curs, a càrrec del filòsof Josep M. Esquirol amb el títol Una ferida infinita reivindicarà  la vulnerabilitat o la ferida com a constitutius de la nostra humanitat.

Pàgines