Curs d’Iniciació Teològica (CIT) «Com creure avui» - PREINSCRIPCIÓ

 El registro para este evento se encuentra cerrado
En un context de creixent secularització i pluralitat religiosa, es fa necessari revisar els elements fonamentals de la proposta cristiana avui. Per això, i és la desena edició, oferim aquest curs d’iniciació a la teologia que vol ser una síntesi dels fonaments de la fe cristiana des de la perspectiva pròpia de Cristianisme i Justícia. Durant el curs, farem aquest recorregut guiats pels professors i professores de l’àrea teològica del centre i a través d’una metodologia que combina l’exposició magistral amb el treball personal i en grup.

Informació general

Coordinació

Joaquín Menacho

Modalitat

Curs presencial

Calendari

Sessions en dissabte, de 10 a 14 h

Data límit d’inscripció

En el moment de formalitzar la preinscripció es sol·licita a totes les persones  que responguin un breu qüestionari previ a l’acceptació al curs. A partir de la segona quinzena de setembre i fins una setmana abans de començar el curs, es notificarà mitjançant correu electrònic les persones admeses al curs perquè puguin formalitzar la inscripció i el pagament.

A qui va dirigit

Especialment per a persones que ja no es conformen amb les explicacions mítiques i simplificadores rebudes en la infància. És obert també a no creients o a persones d’altres religions que cerquin la raonabilitat del cristianisme actual.

Places

25

Preu

         No es deixarà d'admetre ningú per motius econòmics

Contingut

Primera part: CREURE AVUI

22 d'octubre.  Creure en el Crist dels evangelis. J. Manuel Andueza

Davant de la pluralitat de lectures i interpretacions de la fe en el món actual, volem tornar la mirada al Crist dels evangelis. Volem esbrinar els aspectes fonamentals de la seva figura per tal de que ens ajudin a entendre i actualitzar als nostres dies la seva proposta d'acollir el Regne de Déu.

19 de novembre. Creure en Déu en una societat agnòstica. F. Javier Vitoria

Javier Vitoria

Déu ha deixat de ser “evident” per a la nostra cultura occidental que, més que atea, és simplement agnòstica: Viu sense tenir a Déu com a referent, viu, com si Déu no existís. El discurs de fe en aquesta època nostra no pot consistir en refugiar-se en els inexplicables científics que encara queden per fer-hi un lloc a Déu, sino en acceptar que Déu és tan gratuït que ni tan sols és necessari per a les nostres vides. Déu no és necessari però no deixa de ser essencial per a la vida del creient.

Segona part: FONAMENTS BÍBLICS

17 de desembre. Com llegir avui la Bíblia. Llorenç Puig

Llorenç Puig

La Bíblia està plena de gèneres literaris diversos. Cal conéixer-los per poder gaudir en profunditat de la saviesa que s’hi amaga. En aquesta sessió farem un tast d’alguns textos de l’Antic Testament.
 

21 de gener. Conèixer l’Antic Testament per arribar a entendre el Nou. Ma Claustre Solé

Claustre Solé

Fa poc més d’un segle l’Església llegia la Bíblia quasi com a Paraula dictada. L’estudi de la història de la redacció dels textos ens ha obert a tota una altra manera d’entendre la revelació que correspon molt millor amb la fe en l’encarnació. Déu, quan Parla, ho fa sempre a través de la història, cultura i psicologia humanes, és a dir, encarnadament. Aprendrem aquí la llarga història de la formació de l’Antic Testament.

Tercera part: FE I COMPROMÍS

18 de febrer   Pecat i Gràcia: què volem dir quan diem “salvació”?. José I. González Faus

José I. González Faus

L'experiència de les enormes capacitats de maldat i de bondat en l'ésser humà és constant: la història ofereix oceans d'inhumanitat i sorprenents cims de qualitat humana. La paraula salvació pot tenir el seu lloc aquí però, en realitat, aquesta paraula no existeix en arameu, que parla simplement de vida: "he vingut perquè tinguin vida i en tinguin a desdir", dirà Jesús. Coneixem més una vida que consisteix a "inspirar" (viure xuclant vida) i una altra que consisteix a "insuflar" (viure donant vida). Això permet identificar (en Déu) la vida amb l'amor i comprendre la destrucció de l'amor (el "pecat") com una destrucció de la vida: "per la maldat va entrar la mort al món" ve a dir sant Pau. La sessió intentarà desenvolupar aquestes experiències amb textos bíblics i teològics.

18 de març. Creure en l’Església, en Església, i fins i tot malgrat l’Església. Jesús Martínez Gordo

Jesús Martínez Gordo

L’Església s’entén com la comunitat que camina junta vers el Crist però el cert és que per a molts ha esdevingut un obstacle per a aquesta mateixa fe. En aquesta sessió veurem quin nou sentit pot tenir l’Església per al creient d’avui en dia.

22 d'abril. Per a què serveix l’Ètica. Joan Carrera

Joan Carrera Carrera

L’ètica és molt més complexa que una simple resposta binària: fer el bé i evitar el mal. Què passa quan cap de les opcions possibles és bona? L’Etica té també a veure amb la creació d’un sistema social just, però això no esdevé fàcil quan en una societat plural hi ha diverses escales de valors. En aquesta sessió es donaran les claus essencials per a decidir correctament.

6 de maig. Conclusió: La justícia que brolla de la fe. Perspectiva teològica de Cristianisme i Justícia. Joaquín Menacho

Joaquim Menacho

Cristianisme i Justícia reflexiona sempre els temes teològics des del punt de vista de la justícia i els temes socials des de la fe. La justícia evita que la fe caigui en l’espiritualisme, i la mirada cap a la realitat que inspira la fe en Jesús lliura al treball per la justícia del perill ideologitzant. En aquesta sessió ajudarem a integrar aquests dos elements.

Cuándo
octubre 22nd, 2022 10:00 AM to mayo 6th, 2023 2:00 PM
Localización
Roger de Llúria 13
BARCELONA, Barcelona 08010
España
Mostrar mapa más grande
Contacto
Fijo: 933172338
Correo electrónico: