Ciutats + Humanes

Els dies 9, 16 i 23 de novembre el Palau Macaya acollirà tres debats sobre les fronteres de la convivència a les ciutats.

Cinc entitats catalaness’han unit per organitzar aquest cicle de conferències que s’estructura en tres eixos: cohesió, sostenibilitat i identitat.

Formaran part d’aquests debats reconeguts experts en la temàtica: Joan Subirats, Carme Trilla, Oriol Nel·lo, Salvador Rueda, Antònia Hernández i Andreu Domingo.

Actualment, la meitat de la Humanitat – 3.500.000.000 persones - viuen en ciutats. I es calcula que l'any 2030, gairebé el 60 per cent de la població mundial residirà en zones urbanes. Tenint en compte aquestes previsions, les ciutats han esdevingut un focus de preocupació (atur, desigualtat, contaminació, violència, etc).ONU-Habitat, dins l’Agenda 2030, ha adoptat com a objectiu "convertir les ciutats i els assentaments humans en inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.

El creixement de les ciutats però, no ha de ser necessàriament un problema. L’entorn urbà també pot ser un espai ideal on construir noves oportunitats per a la ciutadania, conrear relacions més humanes i facilitar un procés sostenible i equitatiu que construeixi comunitat, millori la qualitat de vida dels ciutadans i creï barris segurs i pròspers.I això passa per, en un moment en què el paper del món urbà serà clau, teixir ciutats més humanes.

Entorn del Dia Mundial de les Ciutats -31 d’octubre-,i en uns dies en què la capital catalana serà focus d’atenció mundial perquè acollirà el BCN Smart City, cinc entitats -Cristianisme i Justícia-Fundació Lluís Espinal, Fundació Joan Maragall, la revista Valors, la Fundació Carta de la Pau i el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona- preocupades pel futur de les ciutats, s’han unit per organitzar el cicle “Ciutats més humanes. Debats entorn les fronteres de la convivència” (ciutatshumanes.net).

El cicle, que tindrà lloc els dies 9, 16 i 23 de novembre, al Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona) pivotarà entorn de tres eixos: “Actuals reptes de la cohesió a les ciutats”, “La creació de ciutats sostenibles” i “La construcció de la identitat a l’àmbit urbà”. I aplegarà importants experts en aquestes matèries: Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB;Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat 3; Oriol Nel·lo, professor de geografia de la UAB;Salvador Rueda, director de BCNecologia;Antònia Hernández, directora del XIII Congrés Ciutats Educadores; i Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics.

 

Dimecres, 9 de novembre: “Actuals reptes de la cohesió a les ciutats”

 

Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat 3

Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB

 

Condueix: Anna Roig, Caritas Diocesana de Barcelona

 

Dimecres, 16 de novembre: “La creació de ciutats sostenibles”

 

Oriol Nel·lo, professor de Geografia de la UAB

Salvador Rueda, director de BCNecologia

 

Condueix: Begoña Román, professora de filosofia de la UB

 

Dimecres, 23 de novembre: “La construcció de la identitat a l’àmbit urbà”

 

Antònia Hernández, directora del XIII Congrés Ciutats Educadores

Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics

 

Condueix: Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall

 

Tots els diàlegs seran a les 19h, al Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108. Barcelona)

 

 

Informació de les entitats organitzadores:

La Fundació Lluís Espinal és una fundació privada i sense ànim de lucre creada l'any 1981. La seva missió és promocionar el diàleg entre les ciències socials i la teologia, amb especial atenció a les qüestions que sorgeixen a partir de la praxi per a un món més just, al debat teològic i humanístic en les qüestions frontereres i fonamentals.

La Fundació Joan Maragall, entitat creada el 1989, és una fundació eclesiàstica privada amb reconeixement civil, que té com a objectiu treballar per la normalització de les relacions entre el cristianisme i la cultura del nostre temps o, dit d’una altra manera, treballar per la inculturació actual del cristianisme al nostre país.

Valors és una publicació editada des del voluntariat per l’Associació Cultural Valors. És una revista amb tretze anys d’història i especialitzada en la reflexió entorn els valors humans i l’actualitat vista des d’aquest prisma. Aquesta associació sense ànim de lucre també és editora del portal valors.org i el programa de ràdio “Valors a l’alça” (La Xarxa).

La Fundació Carta de la Pau té com a objectiu construir entorns de pau i convivència. Des de l’any 1993 treballa per desenvolupar alguns dels factors constitutius d'una pau duradora: gestió dels ressentiments, el lideratge ètic, desarmar la història, el diàleg, el desenvolupament de la democràcia i la reconciliació. I ho fa a través de la investigació, la formació, la sensibilització i de l'acció social.

El Moviment de Professionals Catòlics de Barcelonaés un moviment de laics cristians, fundat fa 25 anys, que viuen la fe des del compromís amb les realitats professionals, culturals, socials i polítiques que l’envolten.

__________________________________________________________________________

Per a més informació:                                                             

Ciutats+humanes (ciutatshumanes.net)                        Maria Coll (T. 620.749.138)

info@fespinal.com                                                         Núria Iceta (T. 610.407.209)