Actualitat del centre

Les propostes es coorganitzen amb la Cova de Manresa i Casa Kino (San Diego)

L'Escola Ignasiana d’Espiritualitat del centre d’estudis Cristianisme i Justícia és un espai privilegiat per seguir aprofundint en el llegat d’Ignasi de Loiola. Des de 1978, any rere any, un grup de persones divers ha mirat de viure i actualizar l’espiritualitat ignasiana pel nostre mon d’avui. Els quaderns de la col·leció Ajudar d’EIDES, que ja han arribat al seu número 100, en son un dels fruits més evidents.

Ha estat un dels col·laboradors més actius del centre

Aquest dilluns 22 de maig ha mort a Barcelona Víctor Codina, jesuïta i doctor en Teologia, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia i un dels col·laboradors més actius d’aquest centre. 

Les entitats del sector social dels Jesuïtes a Catalunya publiquen les seves propostes de cara a les eleccions del 28 de maig

Les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya publiquen avui un document que recull les seves propostes davant les eleccions del 28 de maig. 

12 joves són els protagonistes del quadern número 100 de la col·lecció Ajudar d’EIDES

Joves i Espiritualitat, coordinat per Glòria Andrés, recull les sis converses que van mantenir dotze joves i en les que parlen, en un clima de confiança i des de l’experiència personal, dels seus itineraris de fe, de l’espiritualitat, i de com la viuen en la quotidianitat i el seu entorn proper. 

No és en absolut una radiografia sobre els joves i l’Església si no senzillament la veu de joves que parlen en primera persona. Tenen en comú que coneixen l’espiritualitat ignasiana o hi estan vinculats, però no tots són cristians ni creients.  

Presentació a Barcelona i a Madrid del quadern "Els CIE: instruments de sofriment inútil"

Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) són instruments de sofriment inútil, que causen un greu impacte psicològic i social en les persones que són internades. El centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de presentar a Barcelona i a Madrid el seu darrer quadern, que signa Laura Zanón, i que analitza les conseqüències que té en la vida de les persones haver passat per un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), com a conseqüència de la mala gestió dels centres, les vulneracions de drets que s’hi produeixen i les mancances en l’assistència de tipus social.

Un any marcat pel 40è aniversari i la publicació del primer Anuari

Aquest mes de març hem publicat la nostra memòria d'activitats de 2022, un any que va estar marcat pel 40è aniversari del centre, que va tenir com a esdeveniment central, el 10 de juny, una trobada compartida amb companys de centres fe-cultura-justícia de la Companyia de Jesús a Portugal i Itàlia, concretament Francisco Mota sj del Centre Brotéria de Lisboa i Giuseppe Riggio sj d'Aggiornamenti Sociali de Milà.

El curs es basa en el llibre “Salir mejores” (Ediciones HOAC)

La pandèmia va posar al descobert molts interrogants en relació a la crisi socioambiental, el context internacional, la fiscalitat, el món del treball, la sanitat, l’educació, les cures o l’habitatge als barris. Per donar resposta a alguns d’aquests temes "Ediciones HOAC" va publicar a finals de 2022 el llibre "Salir mejores. Una hoja de ruta de emergencia", amb la participació de membres de l’equip de Cristianisme i Justícia.

"Les defensores enfronten violència, persecució, assetjament i campanyes de discriminació"

El passat 7 de març Cristianisme i Justícia va acollir una taula rodona organitzada conjuntament amb l'ONG Entreculturas i en la que es va poder escoltar el testimoni de tres dones defensores de la Justícia Socioambiental a l'Amèrica Llatina. 

Presentació dels darrers llibres de José I. González Faus

La sala d’actes del centre d’estudis Cristianisme i Justícia va acollir el passat dijous 19 de gener la presentació dels dos darrers llibres del jesuïta José Ignacio González Faus, teòleg que ha estat referent per al centre des dels seus inicis.

Nou format, nova localització i nova freqüència del Dilluns dels Drets Humans

Després de més deu anys oferint a Cristianisme i Justícia una sessió mensual sobre qüestions relacionades amb els drets humans i la justícia social, el cicle "Els Dilluns dels Drets Humans", organitzat per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Mans Unides, Càritas Diocesana de Barcelona i el Grup de Juristes Roda Ventura, canvia de format, localització i freqüència.

El quadern "Sobre la tecnologia", d’Oriol Quintana, aborda el problema del desarrelament com a mal essencial de la tecnologia

Mentre les xarxes i els mitjans de comunicació s’han omplert aquests darrers dies d’informacions sobre l’èxit de l’aplicació ChatGPT i les conseqüències que poden tenir el avenços en intel·ligència artificial, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el quadern Sobre la tecnologia, d’Oriol Quintana, doctor en Humanitats per la UPF i professor a l’IQS (URL).

CJ reivindica el moviment com a símptoma d’humanitat i fraternitat, davant una realitat que ens aboca al desànim.

Publiquem la nostra reflexió de cap d’any, que porta per títol (Com)moguts per la realitat. Ve encapçalada per un llistat de titular

En pocs dies hem acomiadat a dos persones estimades de l’equip, dos teòlegs que durant anys han col·laborat i aportat el seu temps i la seva reflexió al nostre centre d’estudis. 

En Francisco Tauste Alcocer (Paco Tauste per nosaltres) va morir l’1 de desembre a l’edat de 77 anys. Portava anys participant activament en el seminari de teologia de Cristianisme i Justícia. Els el que vam conèixer i estimar ens atrevim a dir que era un gran savi i expert en gairebé tot el que tenia a veure amb el pensament. Vam gaudir molt de la seva bondat i el seu coneixement. Capaç de citar els clàssics grecs i llatins, alhora que feia una lligam als els últims textos publicats, tant de filosofia, una de les seves passions, com de teologia.

Cristianisme i Justícia reivindica l'acció fraternal davant la realitat que ens envolta, en la seva campanya de Nadal

La distància física s'ha convertit en distància emocional, cultural i simbòlica. Que la realitat ens mogui és símptoma d'una humanitat, de fraternitat i d'un instint innat de protecció a la vida. El centre d'estudis Cristianisme i Justícia presenta avui la seva campanya de Nadal, reivindicant l'acció fraternal davant la realitat que ens envolta.

Un camí guiat per l’impacte dels Exercicis Espirituals i l’espiritualitat ignasiana en la vida de les persones

La sala d’actes del centre d’estudis Cristianisme i Justícia va quedar petita per acollir un merescut reconeixement i homenatge al jesuïta Josep M. Rambla, coincidint amb la presentació dels seus darrers llibres. Un acte que ha tingut com a centre l’agraïment al mestratge del P. Rambla i allò al què ha dedicat bona part de la seva trajectòria com a jesuïta: l’impacte dels Exercicis Espirituals i l’espiritualitat ignasiana en la vida de les persones.

El dol com a crítica política

Contradient el tòpic que afirma que plorar no serveix de res, el nou quadern que acaba de publicar el centre d’estudis Cristianisme i Justícia i que porta per títol De què serveix plorar?, explora la

Cristianisme i Justícia publica el seu 1r Anuari on recull el més destacat del curs 2021-2022

Des de Cristianisme i Justícia s'han anat incorporant cada vegada més elements de disseny gràfic a les publicacions, tant en format paper com en digital. Els qui coneixen els quaderns estan habituats a una certa senzillesa formal, però cal comunicar d’una manera més atractiva i que afegeixi interès als missatges per poder explicar millor la tasca que es duu a terme des del centre.

La teòloga Cristina Inogés inaugura el curs de Cristianisme i Justícia.

La teòloga Cristina Inogés ha estat l’encarregada aquest any d’inaugurar el curs al centre d’estudis Cristianisme i Justícia, amb una ponència sobre el procés sinodal impulsat pel papa Francesc. 

La teòloga Cristina Inogés obre el curs a Cristianisme i Justícia el 18 d’octubre

La sinodalitat, com a concepte recuperat i com a praxi, està sent la gran contribució del Papa Francesc a l'Església del segle XXI. L'oportunitat d'obrir vies de diàleg estructurades a l'interior de l'Església és lògic que desperti expectatives, i no pot sorprendre'ns si genera també algunes frustracions. Ens agradaria que fos una oportunitat, especialment pels qui es troben en els marges de l'Església. Escoltar la veu dels exclosos acostuma a provocar sorpreses. Les seves aportacions son directes, clares, sense opció a interpretacions.

“L’Església d’aquest temps sinodal té l’oportunitat de traspassar el marc de l’acolliment per transitar cap a un espai de reconeixement i de diàleg fecund”

“L’acostament pastoral als catòlics LGBTIQ+ no és simplement una moda, ni una tendència passatgera, ni tan sols alguna cosa que respongui a les pressions de la cultura, sinó una labor constitutiva de l’Església i una missió que troba les seves arrels últimes en els Evangelis”. Són paraules del jesuïta James Martin al pròleg del quadern que acaba de publicar el centre d’estudis Cristianisme i Justícia i que porta per títol El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l’Església.

En col·laboració amb la Càtedra d’ètica i pensament cristià de l’IQS mirarem d'entendre què vol dir viure en una societat tecnocientífica

Com és habitual, Cristianisme i Justícia planteja la seva proposta formativa amb voluntat d’oferir claus de reflexió i interpretació del moment que vivim. I per això un dels temes que ens ocuparà serà l’impacte social i personal de la tecnologia.

El Simposi Internacional sobre els Exercicis Espirituals reflexiona sobre l’actualitat de la proposta dels Exercicis i com desplegar totes les possibilitats que ofereixen per respondre als reptes d’avui

Més de 80 persones de 27 països d’arreu del món, presents al Centre d’Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi, i més de 200 que van seguir les ponències online van poder conèixer moltes i diverses iniciatives que ja exploren creativament llenguatges, formats, espais… i que permetin recórrer el camí que va fer Ignasi fa 500 anys amb fidelitat creativa a la seva proposta.

Analitzem com i per què malbaratem aliments, quines en són les implicacions filosòfiques i ètiques, i quines mesures poden ajudar a posar-hi solució

Aquest mes de juny ha estat notícia l’aprovació del projecte de llei de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament Alimentari, per tal de prevenir i reduir la quantitat de menjar que llencem. Reduir el malbaratament d’aliments és un dels objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030 i abordar-lo requereix no només de mesures concretes, si no també d’una aproximació des de diferents disciplines.

Acte de celebració dels 40 anys del centre

El divendres 10 de juny Cristianisme i Justícia va celebrar el seu 40 aniversari. I ho va voler fer d’una forma discreta, senzilla, defugint el risc de caure en la nostàlgia o en la complaença. Per això, des de l’agraïment i el reconeixement de la trajectòria feta i de les persones que l’han fet possible, el centre va voler situar sobretot la celebració dels 40 anys en la mirada cap als reptes i el futur.

En l'acte s'ha presentat el llibre "Pinceladas", que recull articles seus publicats al Blog CJ

Aquest dilluns 30 de maig, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia ha presentat Pinceladas, un llibre que recull els articles publicats al blog del centre durant l'última dècada per Tere Iribarren, religiosa del sagrat cor de Jesús. Amb aquesta publicació, Cristianisme i Justícia ret homenatge, reconeixement i agraïment per la tasca duta a terme al centre per la Tere Iribarren, així com per la seva trajectòria dedicada sobretot al món de l’educació.

Acte inaugural de la Setmana Laudato Si' 2022 a Cristianisme i Justícia

En el marc de la celebració de la Setmana Laudato Si' 2022, set anys després de la publicació de l'encíclica, la setmana del 22 al 29 de maig, els 1.300 milions de catòlics d'arreu del món celebren els progressos que ja s'estan aconseguint en el camí de la conversió ecològica integral i es comprometen a caminar plegats per intensificar els esforços en la cura de la casa comuna.

A Barcelona s'ha organitzat un acte el dia 23 de maig que donarà sortida a aquesta setmana. Serà un acte presencial a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia on es parlarà de:

Cristianisme i Justícia demana una hospitalitat universal, sense distinció entre persones refugiades i/o migrades, i que posi al centre les persones més vulnerables

Arran de la crisi de refugiats que ha generat la guerra d’Ucraïna, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el paper Hospitalitat sí, hospitalitat sempre, que signen Maria del Carmen de la Fuente i Santi Torres, tots dos membres de la Fundació Migra Studium.

"La justícia no és només un imperatiu o un moralisme dels profetes, sinó també una ensenyança i un consell dels savis"

"Aquest quadern busca aplicar l’ensenyança bíblica al gran imperatiu de la nostra hora històrica: la defensa dels oprimits i víctimes de la història (“els pobres”), que acostumem a designar com a justícia social. És intenció de l’autor al llarg d’aquestes pàgines mostrar que la justícia no és només un imperatiu o un moralisme dels profetes, sinó també una ensenyança i un consell dels savis.

Inscripcions obertes per la modalitat online, del 13 al 17 de juny

Cinc-cents anys després de l'estada de Sant Ignasi a Manresa, la Companyia de Jesús convoca un Simposi Internacional en el mateix lloc on el Pelegrí va tenir la seva experiència fundant. Avui volem reflexionar sobre les maneres de donar la mistagògia dels Exercicis Espirituals al món contemporani i compartir les pràctiques concretes amb què es duen a terme.

Pàgines