Actualitat del centre

Us suggerim els nostres llibres i les recomanacions literàries de l'equip

En la Diada de Sant Jordi, us volem parlar dels nostres llibres i anuaris. En ells aprofundim en temes centrals del diàleg entre la fe, la cultura i la justícia. 

Enric Vilà presenta el seu darrer llibre

El teòleg i activista Enric Vilà i Lanao va presentar el passat 18 d’abril el seu darrer llibre titulat “Cristian*s rar*s. Senders per repensar les experiències LGTBIQ+” publicat per l’editorial Claret en català i per la Universitat de Lleida, en castellà. Cristianisme i Justícia, entitat amb la qual Enric Vilà col·labora, va acollir un diàleg sobre el llibre, que va moderar la periodista Lucia Montobbio, i que va comptar amb la participació de l’escolapi Ramon M.

Cristianisme i Justícia s'ha sumat al comunicat que han fet públic una vintena d'entitats cristianes per rebutjar el clima bèl·lic que promouen governs i institucions internacionals, recordar les greus conseqüències de les lluites armades, i instar a la societat civil a oposar-se als conflictes armats i exigir la recerca de solucions des de la via no violenta. 

Presentació del llibre "Perseguida por el amor", d'Isabel Gómez-Acebo

Cristianisme i Justícia ha acollit, aquest dijous 11 d’abril la presentació del darrer llibre d’Isabel Gómez-Acebo, “Perseguida por el amor”, una biografia novel·lada de Dorothy Day, dona pionera, compromesa amb la pau i la justícia, i de fortes conviccions religioses.

L’autora ha estat acompanyada per Laura García, del col·lectiu Alcem la Veu, i Maria del Carmen de la Fuente, directora de Migra Studium i membre de Cristianisme i Justícia, en una taula moderada per Manu Andueza, responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia.

El director de Cristianisme i Justícia va participar a la trobada

El director de Cristianisme i Justícia, José Ignacio García, va participar a la trobada de la xarxa de centres socials europeus, que es va celebrar a Dublín entre el 28 de febrer i el 2 de març. Una trobada que va permetre compartir inquietuds i intensificar la col·laboració entre aquests centres que, com el nostre, tenen el seu eix principal de treball en la connexió entre la fe, la cultura i la justícia.

Laura Rius i Pau Vidal acompanyen aquest any el Recés

Jesús, amb Tu tot és el títol amb el que s’ofereix aquest any el Recés a la Ciutat a l’Església del Sagrat Cor, al carrer Casp de Barcelona. El conduiran Laura Rius, responsable de l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat (EIDES-Cristianisme i Justícia) i Pau Vidal, jesuïta i delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya.

El grup sobre gènere i feminismes és un espai de confiança, reflexiu i formatiu, per aproximar-nos a diversos temes de l'agenda feminista

Des de l'any 2015, Cristianisme i Justícia compta amb un grup de treball sobre gènere i feminismes. Es va posar en marxa a iniciativa de dues membres de l'equip del centre, Nani Vall-llossera i Sonia Herrera. "Consideràvem que aquesta qüestió era molt rellevant i ineludible i que també des d'una mirada creient era necessari pensar i repensar-nos des dels feminismes", recorda la Sonia Herrera. Coincidint amb el 8 de març, li hem demanat que ens parli de l'activitat d'aquest grup. 

Diàleg a partir del darrer quadern de Carlos Maza

De quina manera poden dialogar la fe i la cultura popular? Carlos Maza, jesuïta, i Sonia Herrera, cap de l’àrea social de Cristianisme i Justícia, han protagonitzat aquest dimarts un diàleg sobre aquesta qüestió tenint com a punt de partida el quadern Crist i les cultures. Desafiaments de la teologia pop.

Va oferir, el dissabte 2 de març, una xerrada a Barcelona

Adolfo Chércoles, jesuïta andalús, va oferir dissabte 2 de març a Barcelona una xerrada sobre l'església sinodal des de la mirada de l'espiritualitat ignasiana. A Cristianisme i Justícia comptem amb ell any rere any, per acompanyar una sessió de formació i intercanvi al voltant de diferents aspectes de l'espiritualitat ignasiana. En aquesta ocasió, preguntant-nos com pot ajudar el carisma ignasià a respondre al repte de la sinodalitat.

Són els autors del quadern "L'espiritualitat ignasiana, avui" d'EIDES

Al quadern L'espiritualitat ignasiana, avui, publicat recentment dins de la col·lecció Ajudar d’EIDES (Escola Ignasiana d’Espiritualitat), Mariola López Villanueva i Xavier Melloni ens expliquen per què per a ells l’espiritualitat ignasiana segueix sent significativa avui. Fa pocs dies, convidats per Cristianisme i Justícia, van protagonitzar un diàleg sobre aquesta qüestió, moderats per Pau Vidal, que signa el pròleg del quadern.

Presentació de "Escritos esenciales de jesuitas del siglo XX"

L'editorial Mensajero, dins de la col·lecció Manresa, acaba de publicar la primera antologia d'escrits de jesuïtes que van contribuir a la transformació de l'espiritualitat ignasiana durant el segle XX.

Ja es pot tornar a visualitzar l'acte d'homenatge i record a Víctor Codina

La presentació del Quadern CJ n. 235 de Cristianisme i Justícia va ser una ocasió especial per recordar a Víctor Codina, mort l'any passat. El quadern, titulat “L'esperit bufa des de baix” és una recopilació de textos del Víctor publicats al blog de CJ al llarg de més de deu anys.

Carlos Maza explora un mode interpretatiu de fer teologia en relació amb la cultura

Quina relació tenen Barbie Million Dollar Baby amb l'Evangeli? L'últim quadern de Cristianisme i Justícia, escrit pel jesuïta Carlos Maza, explora el vincle entre la teologia i la cultura contemporània en totes les seves formes i expressions, ja siguin pel·lícules, sèries, llibres o l'art en general. Admetre que l'Evangeli il·lumina, diu l'autor, significa que, per continuar existint, "s'ha de sotmetre al risc de la inerpretació i la història. S'ha de poder passejar pel saló de casa, i no tenir por d'aparèixer a Netflix".

Acte d’homenatge i record a Víctor Codina i presentació del Quadern CJ n. 235, “L’Esperit bufa des de baix”

Cristianisme i Justícia publica un recull d’articles del jesuïta Víctor Codina, doctor en teologia i una de les persones més actives del centre, que ens va deixar el maig del 2023 a l’edat de 91 anys. Originalment publicats al blog del centre, els articles seleccionats recullen sis grans temes que el Víctor va treballar al llarg de la seva vida: Esperit Sant, Fe, Església, Dones, Sinodalitat i Vida Cristiana.

Cristianisme i Justícia publica la Reflexió de Cap d'Any: "Davant el dolor dels altres: aturem-ho tot!"

El centre d'estudis Cristianisme i Justícia publica avui la seva reflexió de Cap d'Any, que porta com a títol "Davant el dolor dels altres: aturem-ho tot!". Publicada dins de la col·lecció Papers CJ, el centre recupera la figura del bon samarità, que no passa de llarg davant el dolor del desvalgut, per al cas de la massacre del poble palestí.

La frase d'Ignacio Ellacuría centra la campanya de Nadal de Cristianisme i Justícia

"Fer-se càrrec, carregar i encarregar-se de la realitat", aquesta és la tríada que va proposar Ignacio Ellacuría per conèixer la realitat. Aquest Nadal el centre d’estudis Cristianisme i Justícia posa l’accent en la primera d’elles.

Va estar vinculat al centre des dels seus origens, fa més de 40 anys

Aquest dissabte 16 de desembre ha mort a Sant Cugat del Vallès el P. Jesús Renau Manent als 89 anys d’edat. Ha estat vinculat a Cristianisme i Justícia des dels primers anys del centre, i ha estat membre actiu dels diferents seminaris (social, teològic i EIDES-espiritualitat).

"Els cristians a Terra Santa pateixen la mateixa opressió que la població musulmana perquè són part del poble palestí". La taula rodona d'aquest dimecres a la tarda del centre d'estudi Cristianisme i Justícia ha subratllat la importància de recordar la comunitat cristiana de Palestina, actualment en perill de desaparició, i ha recalcat la necessària demanda per exigir respecte al dret internacional i les resolucions de l'ONU davant el conflicte al Pròxim Orient.

Anàlisi de la realitat des de la perspectiva fe-cultura-justícia

En un món cada cop més complex i immers en una crisi multifactorial (climàtica, social, econòmica, de cures, de drets humans, de la democràcia…), les anàlisis que fem de la realitat no poden ser parcials ni caure en llocs comuns o simplicitats.

El centre d'estudis Cristianisme i Justícia presenta a partir del proper mes de gener una proposta formativa que pretén oferir prismes diversos per llegir críticament la realitat que ens envolta, però prenent com a punt de partida la perspectiva fe-cultura-justícia en què s'emmarca la reflexió del centre.

Mariola López i Xavier Melloni ens expliquen per què segueix plenament vigent

EIDES, l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat, ens presenta dues mirades contemporànies sobre Ignasi i la seva espiritualitat. Mariola López Villanueva i Xavier Melloni comparteixen, en el darrer quadern EIDES, per què per a ells l’experiència d’Ignasi de Loiola de fa més de 500 anys i l’espiritualitat que se’n deriva segueixen sent plenament significatives avui.

El sociòleg Imanol Zubero va inaugurar el curs a Cristianisme i Justícia

El sociòleg Imanol Zubero va ser l’encarregat aquest any de fer la lliçó inaugural a l’acte d’obertura de curs de Cristianisme i Justícia. Ho va fer amb una dura crítica al capitalisme, que va presentar com a economia que mata, però també apel·lant a les possibilitats de canvi cap a una economia al servei de la vida. 

EIDES convoca un grup de persones per compartir experiències de discerniment apostòlic en comú

Per tercer any consecutiu l'Escola Ignasiana d'Espiritualitat (EIDES-CJ) convoca a Barcelona un grup de 16 persones de perfils i procedències diferents (laics, religiosos, sacerdots, persones provinents de diferents carismes eclesials) amb el desig de compartir experiències de discerniment apostòlic en comú (DAC) i avançar junts en el camí de la sinodalitat i el reconeixement del Senyor a la vida quotidiana.

Acte d’inauguració de curs, el proper divendres 27 d’octubre a les 19h

La crítica al capitalisme des dels evangelis i la fe cristiana és un tema molt present al llarg de la història de Cristianisme i Justícia. Ara, 10 anys després de la publicació de l’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium, en la que Francesc definia el sistema econòmic actual com una economia que mata, volem aprofundir en aquesta crítica des d’una mirada renovada i esperançadora. 

Es publica el segon Anuari de Cristianisme i Justícia

Groc esperança és el títol amb el que surt a la venda avui el segon Anuari del centre d’estudis de Cristianisme i Justícia. L’esperança és el fil que vehicula i és present als diferents textos que formen aquesta publicació, que pretén comunicar d’una manera renovada el més rellevant que ha passat al centre durant el curs.

Laura Rius Porta es posa al capdavant de l'àrea d'espiritualitat

L’Escola Ignasiana d’Espiritualitat (EIDES) comença aquest curs amb relleu a la direcció. Laura Rius Porta es posa al capdavant d’aquest centre de reflexió i formació de l’àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia, substituïnt en Pau Vidal SJ. 

Cristianisme i Justícia publica el primer quadern d'aquest curs, que signa José Ignacio González Faus amb el títol Rics i pobres al Nou Testament. Aquest quadern s’ha escrit amb l’objectiu de completar el tractament del tema indicat en el títol i que l’autor ja ha anat fent al llarg dels anys en altres publicacions com el llibre Vicarios de Cristo: los pobres on fa un recorregut per tota la tradició cristiana des del segle I al XX.

Tindrà com a eix la crítica al capitalisme i la recerca d’alternatives

L’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium, publicada pel papa Francesc fa deu anys, definia el sistema econòmic actual com «una economia que mata». La crítica al capitalisme des dels evangelis i la fe cristiana ha estat un tema molt present al llarg de la història de Cristianisme i Justícia, i és el tema que centrarà bona part de la programació i la reflexió d’aquest curs 2023-24. Ho farem des de la voluntat d’aprofundir en aquesta crítica des d’una mirada renovada i esperançadora, amb la intenció de contribuir a la construcció d’un món sense explotats ni sobrants. 

Xerrada amb l'autor, que ens ofereix algunes claus de lectura del quadern

L'autor del quadern Democràcia cultural, l'actor i director de teatre Jorge Picó, protagonitza aquest diàleg amb Xavier Casanovas, membre de l'equip de Cristianisme i Justícia i professor d'Ètica de l'IQS. 

"El malbaratament d'aliments" és el Quadern CJ més ben valorat dels publicats el 2022

La comunicació entre Cristianisme i Justícia i els nostres seguidors i lectors tendeix a ser bastant unidireccional. Editem i enviem les nostres publicacions, butlletins, publiquem articles d'opinió i oferim formació, sense saber molt bé la vostra opinió. És cert que comptem amb un compromís i una fidelitat per part de molts de vosaltres, que es tradueix en donatius regulars i que són la base que sosté el centre. Això ens indica que valoreu el treball que fem. Tanmateix, poques vegades us demanem una opinió més desenvolupada i pausada.

El grup s’ha apropat aquest any a l’empremta que Ignasi deixava en Arrupe

“Parafrasejant a Sant Ignasi de Loiola, podem afirmar que el seminari intern EIDES (Escola Ignasiana d’Espiritualitat) d’aquests dos darrers cursos ha nodrit els que n’hem participat més pel que n’hem rebut que pel que hem donat”, en paraules dels mateixos membres del seminari.

Pàgines