Tancar el cercle? Representacions de l’experiència espiritual i religiosa en l’espai

 El registro para este evento se encuentra cerrado
Les formes geomètriques, presents a la natura, són font d’inspiració per a expressar la relació amb el Transcendent. El cercle és símbol de l’infinit, de la unitat i l’harmonia… i per aquest motiu ha estat utilitzat de manera transversal i amb l’objectiu de simbolitzar la divinitat o el món espiritual. Aquesta forma geomètrica ens ajuda a obrir la pregunta que acompanyarà el nostre curs. En el transcurs de les diferents sessions, treballarem amb la representació de l’experiència espiritual i religiosa en l’espai, altrament dit, amb el lloc de culte o espai sagrat. Al llarg de la història de la humanitat, l’ésser humà, com a ésser simbòlic i social, ha necessitat crear espais en els que fos possible materialitzar l’experiència compartida pel grup. També ha estat necessari actualitzar-la amb els diferents usos que es dóna a l’espai al llarg del temps. Així, tot i que l’Absolut no pot ser encabit en cap lloc, el desig de “tancar el cercle” és una mostra de la nostra humanitat i de la capacitat simbòlica i creativa que se’n deriva. Aquests espais sagrats ens ajuden a entendre la mateixa experiència, així com la seva transformació en funció de factors ben diversos.

Informació general

Coordinació

Alicia Guidonet

Curs coorganitzat  amb l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium

Calendari del curs

  • Sessions en dijous, de 19 a 20.30h
  • 16, 23, 30 de gener i 6, 13 i 20 de febrer de 2020

Modalitats de participació i preu

Curs sencer (6 sessions):

  • Tarifa normal: 55€
  • Persones en situació d’atur i estudiants: 45€ 

Curs parcial (3 sessions a escollir):

  • Tarifa normal: 35€
  • Persones en situació d’atur i estudiants: 25€ 

No es deixarà d'admetre ningú per motius econòmics

Aquest curs està pendent de ser reconegut com a crèdits homologats per a professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat.

Contingut

16 de gener. Experiència i construcció de l’espai: una comparativa entre religions. Silvia Martínez Cano

Silvia Martínez Cano

Les diferents comunitats creients creen, construeixen, utilitzen i modifiquen els espais sagrats i profans en funció de les seves necessitats religioses. Pretenen amb això subratllar aquelles vivències religioses que, en cada època històrica, preocupen als creients. A través d’aquests espais la comunitat creient integra en la quotidianitat la presència de la divinitat i deixa que aquesta trobada transformi el curs de la història. 

23 de gener. La natura com a teofania. Josep Mª Mallarach.

Josep Mª Mallarach

Cap cosmologia que consideri que la Natura té valor espiritual –intrínsec, i per tant superior al seu valor econòmic- podria inspirar una civilització que desintegra la matèria, aniquila pobles i espècies, contamina l’aire i l’aigua, corromp els aliments i altera el clima a escala planetària, fins al punt d'amenaçar la perdurabilitat de la vida humana a la Terra. Per això, des de fa anys, totes les religions i tradicions de saviesa, així com moltes organitzacions ecologistes han coincidit en la urgència de recuperar els valors espirituals de la Natura.

30 de gener. Espai sacre en mutació: aproximació als canvis del lloc de culte en funció del context sociohistòric. Eloi Aran. 

Eloi Aran

Què fa que el Panteó, un temple plurireligiós pagà, pugui ser reconvertit en una església?, Com passar d’un edifici de cosmologia cristiana, com Santa Sofia de Constantinoble, a una mesquita? Hi ha una “arquitectura mística” que pugui ser adaptable a diferents religions? L’art pot ser la clau de lectura del transcendent en espais de nova planta, com la Rothko Chapel, o en reformes d’esglésies, com l’espai Sean Scully de Montserrat? Aquestes són algunes de les preguntes de fons que tractarem en aquesta sessió.

6 de febrer. Barcelona i pluralisme religiós.  Aproximació a la gestió publica des d'una perspectiva laica. Lola López (Linkedin).

Lola López

La ciutat és un espai compartit on bull la vida. Els llocs de culte al ser en la majoria de casos, llocs oberts i públics formen part d’aquest entramat vital.  És per això, que les administracions (començant per la del propi ajuntament) no se’n poden desentendre, i no només pels aspectes més materials (urbanisme, permisos, ubicacions, seguretat…) sinó també perquè espais i comunitats poden jugar un paper simbòlic molt important a l’hora de cohesionar una ciutat. En aquesta sessió parlarem de tot això amb una persona que coneix molt bé el tema per la seva doble qualitat d’antropòloga i gestora pública.

13 de febrer. L’espai interreligiós. Raimon Ribera.

Raimon Ribera

Un espai interreligiós és alhora un àmbit afavoridor del diàleg interreligiós, de la pregària o celebració interreligiosa, i un signe públic d'una certa manera d'entendre les religions en la societat actual. També és un conjunt d'espais diferenciats, símbol del mosaic de les tradicions que s'apleguen en peu d'igualtat. És un símbol palpable de respecte pel conjunt de les tradicions religioses i visibilitza tant la diversitat, originalitat i riquesa de les tradicions com la possibilitat de la seva convivència harmònica i propera i la seva voluntat de diàleg i col·laboració.

20 de febrer. El lloc de culte com a espai mistagògic. Bert Daelemans

Bert Daelemans

Entrar en un lloc de cult és entrar en un misteri. Què ens pot dir l’espai sagrat del misteri d’un Déu a la recerca dels homes? Quines claus ens semblen avui particularment adequades per a parlar d’aquest misteri? Proposo tres claus per als espais cristians, però que es poden ampliar a espais sagrats d’altres religions: senzillesa, vulnerabilitat i imaginació.

Cuándo
enero 16th, 2020 7:00 PM hacia febrero 20th, 2020 7:00 PM
Localización
Roger de Llúria 13
BARCELONA, Barcelona 08010
España
Mostrar mapa más grande
Contacto
Fijo: 933172338
Correo electrónico:
Matrícula
Tarifa
Normal 6 sessions 55,00 €
Normal 3 sessions 35,00 €
Descomptes
Persona en situació d'atur -10,00 €
Estudiant -10,00 €
Donant/Col·laborador -10,00 €