FacebookTwitterYoutubeInstagramTelegram

Quin sistema fiscal és just i viable en una conjuntura com l’actual?

Conclusions de la tertúlia sobre fiscalitat del passat 27 de febrer.

El passat 27 de febrer de 2012, Cristianisme i Justícia va organitzar una tertúlia interna sobre la qüestió fiscal. La tertúlia, que habitualment té com a objectiu aprofundir en algun dels temes que preocupen especialment a CJ, es preguntava sobre el model fiscal necessari i viable en una conjuntura de crisi de dimensions històriques com en la que ens trobem.

Per respondre a aquesta pregunta i debatre sobre això vàrem convidar a tres experts en la matèria: Maite Vilalta, professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB); Miguel Ángel Mayo, tècnic d’Hisenda, membre del Sindicat de tècnics d’Hisenda (GESTHA) i de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària (de la qual CJ és també membre), i Eduardo Berché, professor d’ESADE.

El nivell de la tertúlia va ser extraordinari. Entre els principals temes abordats pels ponents i també per la vintena de convidats que hi van assistit, destaquen tres en concret: 1) els criteris que un model fiscal just necessitaria en una conjuntura com aquesta, 2) el greu problema del frau fiscal a Espanya i les característiques d’aquest frau, i 3) les propostes de cara a millorar el sistema fiscal.

En el següent enllaç podeu trobar la intervenció transcrita de la professora Maite Vilalta, qui va introduir el tema explicant el sentit últim dels impostos, així com els criteris que, segons ella, haurien de regir un bon sistema fiscal.

[Intervenció transcrita de Maite Vilalta]

En aquest altre enllaç, podeu escoltar la totalitat de la tertúlia, amb les intervencions de Maite Vilalta, Miguel Ángel Mayo, Eduardo Berché i d’alguns dels participants en la tertúlia.

http://blog.cristianismeijusticia.net/wp-content/uploads//Tert%C3%BAlia-...

Finalment, en aquest altre enllaç pots trobar el paper que CJ va escriure fa uns mesos sobre el sistema fiscal que des de criteris de justícia considerem que hauria de consolidar-se: http://www.cristianismeijusticia.net/sites/default/files/pdf/papct224.pdf