Defensores de la Justícia Socioambiental

"Les defensores enfronten violència, persecució, assetjament i campanyes de discriminació"

El passat 7 de març Cristianisme i Justícia va acollir una taula rodona organitzada conjuntament amb l'ONG Entreculturas i en la que es va poder escoltar el testimoni de tres dones defensores de la Justícia Socioambiental a l'Amèrica Llatina. 

Aquest acte forma part de l'acció que han portat a terme les ONG Entreculturas i Alboan, amb una gira de diverses dones activistes llatinoamericanes per diverses ciutats espanyoles. Ens han visitat per visibilitzar les dones que defensen els drets humans i el medi ambient a tot el món. La visita s'emmarca a la campanya “Defensores de la Casa Comuna”

Aquestes dones, procedents de la regió amazònica, Colòmbia, Veneçuela, Hondures i Guatemala, han denunciat les vulneracions de drets i els riscos que pateixen per ser dones en la defensa del medi ambient. Denuncien també un model productiu extractivista que posa en perill els seus projectes de vida i violenta a les comunitats camperoles i indígenes. Algunes d'elles van ser les protagonistes de la taula rodona a Barcelona, a la seu de Cristianisme i Justícia.

El mateix dia van explicar el seu testimoni en roda de premsa a Madrid. "18 dones indígenes es van enfrontar a processos judicials per defensar l'aigua i la mare naturalesa. El territori és vida, i en vivim. Si no el defensem no tenim vida. És lamentable que les empreses extractivistes entrin als nostres territoris i que els estats també validin aquestes situacions.”, afirmava María Felicita López, coordinadora dels drets de les dones de la Asociación de Comunidades Indígenas Lencas de La Paz Honduras (ACILPAZH), que denunciava la criminalització que pateixen les defensores dels drets mediambientals.

“Les dones són les que es troben a primera línia en la defensa del seu territori per viure dignament en ell”, va assenyalar Keyla Canales, advocada hondurenya d'ERIC-Radio Progreso. “És important reconèixer que la natura té drets, i que la natura és la casa comuna de totes i de tots”. Canales va explicar que les dones indígenes segueixen sostenint l'esperança i resisteixen les agressions de les empreses extractivistes.

Des d'Hondures, Juana Francisca Urbina, líder Tolupán, incidia que “les defensores enfronten violència, persecució, assetjament, i campanyes de discriminació". Les formes de discriminació i violència contra les defensores se superposen en sumar-se a la discriminació de gènere el fet de ser a més indígenes o afrodescendents.

Més informació al web de la campanya "Defensoras de nuestra Casa Común"