Homenatge a Tere Iribarren, ànima de Cristianisme i Justícia

En l'acte s'ha presentat el llibre "Pinceladas", que recull articles seus publicats al Blog CJ

Aquest dilluns 30 de maig, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia ha presentat Pinceladas, un llibre que recull els articles publicats al blog del centre durant l'última dècada per Tere Iribarren, religiosa del sagrat cor de Jesús. Amb aquesta publicació, Cristianisme i Justícia ret homenatge, reconeixement i agraïment per la tasca duta a terme al centre per la Tere Iribarren, així com per la seva trajectòria dedicada sobretot al món de l’educació.

A l’acte celebrat aquest dilluns hi han participat diverses persones que han treballat estretament amb la Tere Iribarren a Cristianisme i Justícia i s’ha pogut comprovar com, als seus 87 anys, manté la seva capacitat de relació i connexió, com destaca la seva companya religiosa Pilar Herran al pròleg del llibre: “Muchas veces la he oído decir «si yo pusiera un sillón en la plaza Cataluña, todo el día lo tendría ocupado»”.

Nascuda el 1934 a Murchante (Navarra) va entrar com a religiosa als 20 anys. L’any 1962 va viatjar a Roma per completar la seva formació religiosa i connecta amb els aires del Concili Vaticà II i els corrents d’apertura de la vida religiosa. El gruix de la seva tasca en l’àmbit de l’educació l’ha portat a terme al col·legi del Sagrat Cor del carrer Diputació de Barcelona, on ha estat directora durant molts anys. 

Amb àmplia formació en filosofia i també posteriorment en teologia, a Cristianisme i Justícia ha trobat l’espai on compartir i posar en pràctica una de les seves conviccions fermes: el treball per la justícia que brolla de la fe. I s’hi ha entregat a fons en la gestió d’actes, impuls de projectes,... però també tenint cura de l’equip, com ha destacat Sonia Herrera, editora del blog, “de la Tere hem après la capacitat de cuidar-nos entre nosaltres”. 

Ho ha fet durant tot aquest temps barrejant profunditat i rigor amb senzillesa i familiaritat, com destaca en Llorenç Puig, jesuïta i un dels directors de Cristianisme i Justícia que ha comptat amb la Tere al seu costat. Per la seva banda, Salvador Busquets, actualment director de Càritas de Barcelona, que ha participat en l’acte de presentació del llibre, l’ha definit com una persona “pícara, alegre i intel·ligent” i que sempre treballa de forma persistent per solucionar els problemes sense conflictes, buscant alternatives.

El llibre que ara es presenta és un repàs als temes que l’han preocupat i sobre els que ha reflexionat al llarg d’aquests anys. Són escrits directes, contundents i molts propers, que neixen d’una notícia llegida al diari, l’observació d’una imatge, un conversa quotidiana… A través d’ells ens parla de pedagogia, migracions, infància, política, teologia, violència, feminisme o desigualtat, entre moltes altres qüestions que marquen dia a dia tan l’actualitat com la vida de moltes persones. De tots aquests textos es desprèn la seva amplitud de mires i el seu tarannà progressista. Així ho destacava Carme Torres. I també hi ha present una constant de la Tere quan ens adverteix que per molt elevades que siguin les nostres reflexions i per molta teologia o anàlisi social que fem, s’ha de pensar sempre des de les fronteres, com recull en Xavi Casanovas, director de Cristianisme i Justícia entre 2014 i 2021, al preàmbul del llibre. També ho ha recordat Salvador Busquets a la presentació aquest dilluns: “la Tere sap per a què estem, dirigint sempre l'atenció en direcció als més febles”. 

L’acte ha acabat amb un diàleg entre la mateixa Tere Iribarren i l’actual responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia, Manu Andueza, que ha servit per evocar moments viscuts al centre i recordar moltes persones estimades.