FacebookTwitterYoutubeInstagramTelegram

Jorge Galán presenta "Noviembre" a Barcelona

L’escriptor i poeta salvadoreny Jorge Galán presentarà a Barcelona la seva novel·la Noviembre (Tusquets). Serà avui dimecres 30 de novembre a la seu de Cristianisme i Justícia. L’obra, reconeguda recentment amb el Premi 2016 de la Reial Acadèmia Espanyola, reconstrueix l’assassinat a sang freda d’Ignacio Ellacuría, Ignacio Martín Baró, Segundo Montes, Amando López, Joaquín López y López, Juan Ramon Moreno, Elba Ramos, treballadora de la Universitat i la seva filla Celina.

Va ser la matinada del 16 de novembre de 1989, quan un grup d’homes armats, soldats d’una unitat d’elit de l’exèrcit salvadorenc va entrar a la Universitat Centreamericana José Simeon Cañas (UCA) de San Salvador. Els fets van commocionar no només El Salvador i l’Amèrica Llatina, sinó tot el món. La novel·la explica com l’únic testimoni va ser silenciada per les autoritats governamentals.

Amenaçat de mort i obligat a fugir del seu país

Aquest crim fins a dia d’avui roman en la impunitat i els culpables d’aquesta terrible matança estan en llibertat. La novel·la explica els fets i identifica els instigadors dels assassinats amb noms i cognoms. Després de la seva publicació, l’autor ha hagut de fugir del seu país, amenaçat de mort, i des de fa un any es troba exiliat a Espanya.

Jorge Galán va néixer a San Salvador el 1973. Va estudiar la Llicenciatura de Lletres a la UCA. Ha obtingut diversos premis literaris com el Premi Nacional del seu país en diverses ocasions, el títol de Gran Mestre de la Poesia Nacional, per part del Consell Nacional per la Cultura i l’Art d’El Salvador, el premi Casa d’Amèrica de Poesia Americana 2016, o el Premi Adonáis, entre d’altres. 

Galán no va poder conèixer els màrtirs de la UCA ja que hi va estudiar l’any 91. Però sí que va poder tenir contacte amb moltes persones que havien conviscut amb ells. L’escriptor es va sentir impressionat per la força intel·lectual i la convicció d’Ignacio Ellacuría i per la decisió que va prendre, ell i els seus companys, de quedar-se en un país com El Salvador, compromesos en la defensa de la pau i els drets humans, fins al punt de donar la vida.

Trencar el silenci i acabar amb la impunitat

“Van morir per la seva necessitat d’ajudar, per humanitat”, diu Galán. I això és el que vol reivindicar amb aquest llibre. L’autor no vol que aquesta història acabi silenciada i oblidada, i segueix defensant la vigència del missatge i el compromís d’Ellacuría i els seus companys jesuïtes perquè a El Salvador segueix existint violència, impunitat i desigualtat social.

Amb Noviembre Galán lamenta la impunitat que segueix existint a El Salvador entorn als assassinats de la UCA però també en tantes massacres i crims que han quedat sense culpables. Una impunitat, que segons ell, impedeix que el país pugui avançar cap a un futur de justícia. Per això l’escriptor denuncia l’actitud del govern salvadoreny que no fa res per acabar amb aquesta impunitat i impedeix que avanci el procés iniciat per l’Audiència Nacional d’Espanya, negant les extradicions dels acusats.

Presentació del llibre Noviembre 

  • Tania Pleitez, exalumne de la UCA de El Salvador i professora de llengua de la UAB
  • Xavier Alegre, jesuïta, teòleg i company dels màrtirs de la UCA
  • Francesc Serés, escriptor i articulista, autor de la La pell de la frontera i director de Faber Residency
  • Jorge Galán, autor de la novel·la

Dia i hora: dimecres, 30 de novembre, a les 19:00h

Lloc: Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria 13, Barcelona)

Entrada lliure

 

Descarregar invitació

 

Acte organitzat en col·laboració amb:

Tusquets Editores, Faber Residency i Comitè Óscar Romero Barcelona