El 2022 han col·laborat amb nosaltres 7.564 persones.
Comptem amb tu per seguir treballant en una reflexió que doti de sentit i convidi a una acció transformadora. Volem ser 8.000! Col·labora
 

Josep Maria Esquirol obrirà el curs a Cristianisme i Justícia

El nou director del centre, José Ignacio García sj, presentarà les línies de reflexió i novetats d’aquest curs

Cristianisme i Justícia inaugura el proper 7 d’octubre el curs 2021-22, que tindrà un dels seus eixos en les experiències de ferida i transformació, coincidint amb la celebració del 500 aniversari de la ferida i la conversió que va experimentar Ignasi de Loiola.

L’acte d’inauguració comptarà amb el filòsof Josep Maria Esquirol, que pronunciarà la conferència Una ferida infinita, reivindicant la vulnerabilitat com a constitutiva de la nostra humanitat.

Una ferida infinita, amb Josep Maria Esquirol

Josep M. Esquirol és catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona. Ha publicat prop d’un centenar d’articles en revistes especialitzades i una dotzena de llibres. Amb La resistència íntima (Quaderns Crema, 2015), va rebre els premis Ciutat de Barcelona i Nacional de Ensayo. El seu darrer llibre és Humà, més humà. Una antropologia de la ferida infinita. (Quaderns Crema, 2021).

La ciència moderna ens fa somiar a vegades amb un ésser humà que sigui capaç de tot, mentre veiem la feblesa o ignorancia humanes solament com una cosa transitòria, però la pandèmia ha tornat a situar la vulnerabilitat com a quelcom central de l’experiència del que és ser humà. Esquirol ens diu que no es tracta d’anar més enllà de l’humà, sinó d’intensificar i d’aprofundir en el que és més humà. Quin model de persona hauríem d’anar desvetllant en les dècades properes?

Reflexió que enllaça amb l’experiència d’Ignasi de Loiola fa 500 anys: una ferida de bala de canó defensant Pamplona va canviar la seva vida. En aquella batalla va voler defensar el seu honor negant a rendir-se. El temps de guarició li va obrir un espai i un temps per meditar sobre la seva vida. Poc a poc, les ferides van posar en dubte la vanaglòria que buscava, i va anar guanyant un sentiment de profunda humilitat.

En aquesta línia, el curs central que Cristianisme i Justícia ofereix els mesos d’octubre i novembre presenta un seguit de testimonis que enllacen la conversió d’Ignasi amb experiències actuals que han portat a compromisos personals a diferents fronteres del nostre món.

Relleu a la direcció i a l’àrea teològica del centre

La inauguració de curs serà el primer acte institucional del nou director de Cristianisme i Justícia, el jesuïta José Ignacio García, que s’acaba d’incorporar aquest mes de setembre al capdavant del centre.

José Ignacio García (Madrid, 1964) és teòleg i economista. La seva trajectòria ha estat vinculada a l’acció social i el compromís per la justícia, ja sigui des de la recerca, la reflexió o l’acció directa, també amb preocupació per la qüestió ecològica. Els darrers dotze anys ha viscut a Brussel·les, on ha treballat al capdavant de dues institucions internacionals de la Companyia de Jesús. Entre 2009 i 2016 va dirigir el Jesuit European Social Center (JESC), centre de recerca i incidència en els àmbits de les migracions, el canvi climàtic i la justícia social. I de 2017 a 2021 ha estat director regional per a Europa del Servei Jesuïta als Refugiats.

Al canal youtube de Cristianisme i Justícia trobareu aquesta entrevista, en la que ens parla de la qüestió de l’acollida de persones migrants i refugiades a Europa, a partir de la seva experiència dels darrers anys, així com de la seva arribada a Barcelona, que afronta com un repte il·lusionant. A l’entrevista explica que els centres fe-cultura-justícia que promou la Companyia de Jesús mantenen la tensió entre l’activitat i la reflexió, aportant una mirada àmplia i profunda, animant debats, sent centres de referència i de diàleg.

També hi ha hagut relleu a l’àrea teològica, on Manu Andueza, educador, llicenciat en teologia i psicopedagogia és el nou cap de l’àrea.

Programació d’aquest curs

Com sempre, el centre presenta una variada oferta amb activitats i seminaris, alguns dels quals abordaran qüestions d’actualitat com els abusos sexuals, amb la professora de la UB Sandra Racionero-Plaza; els populismes i el catolicisme a Espanya, amb Xavier Alonso, de l’equip de Cristianisme i Justícia; l’encíclica Fratelli Tutti des d’una mirada social; o les qüestions ètiques al final de la vida. En col·laboració amb Migra Studium, Alícia Guidonet coordinarà el curs Com preguen les religions?, amb membres de diverses tradicions religioses.

D’altra banda, l’Aula Virtual ofereix cursos que es poden realitzar en qualsevol moment i que apunten a qüestions fonamentals del treball de Cristianisme i Justícia: els pobres en la teologia i l’espiritualitat cristiana, la crisi de les cures, la teologia feminista, l’experiència de Déu en el nostre món, la noviolència, o el coneixement de l’Islam, entre d’altres. El centre manté activitats habituals com el curs d’iniciació teològica, els dissabtes socials i els dissabtes teològics. o el cicle dels dilluns dels Drets Humans. Es consolida el grup de lectura per joves d’entre 18 i 30 anys.


[Fotografia de Miquel Taverna - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CC BY-SA 4.0, Link]