“La necessitat de transició cap a un nou model de societat es fa més evident que mai”

Cristianisme i Justícia ofereix continguts especials, posant el focus en els col·lectius més vulnerables

Des del passat 13 de març, Cristianisme i Justícia va suspendre tots els seus actes i cursos presencials, però l’equip del centre segueix treballant des de casa per mantenir l’activitat i donar resposta a la realitat que vivim.

Cristianisme i Justícia ha intensificat la seva presència a les xarxes socials i la publicació d’articles al blog sobre la situació actual. A més, amb l’etiqueta #CadaDiaUnQuadern #CadaDíaUnCuaderno trobareu diàriament la recomanació de quaderns i altres materials que ajuden a aprofundir en les temàtiques dels articles publicats aquests dies.

Les publicacions del centre continuen en marxa i justament s’acaba de publicar a la web el darrer quadern: “Ser cristià a Europa?” de Víctor Codina. La seva versió en paper, lògicament, no es distribuirà fins que la situació de confinament ho permeti. 

“Volem acompanyar a la gent en aquest moment tan difícil”, explica el director del centre, Xavi Casanovas, “reflexionem sobre la situació que vivim però posant el focus en l’impacte que té sobre els col·lectius més vulnerables: hem publicat articles, per exemple, sobre la realitat de les presons, el món de les migracions o el dret del treball”.  

Diàlegs Excepcionals

En aquesta mateixa línia, Cristianisme i Justícia ha posat en marxa una nova iniciativa. Es tracta dels  #DiálogosExcepcionales, entrevistes en directe a membres de l’equip, a través de Facebook Live, obertes a la participació de les persones que s’hi connecten. El primer diàleg va tenir lloc el dijous 26 de març, amb Pepe Laguna, teòleg, músic i pedagog, i va ser seguida per persones de tot el món. El segon diàleg va ser el dijous 2 d’abril, amb Sonia Herrera, doctora en comunicació audiovisual i especialista en estudis feministes. Per seguir en directe els diàlegs cal connectar-se a www.facebook.com/cristianismeijusticia. Després es poden recuperar tots a la llista de reproducció de Cristianisme i Justícia dedicada als diàlegs.

El proper diàleg tindrà lloc el dimarts 7 d’abril, amb Josep M. Lozano, autor de l’EIDES n. 91, "La plenitud del temps"

Transició cap a un nou model de societat

“Sabem que la magnitud de la crisi que vindrà sumat a la necessitat d’iniciar una transició cap a un nou model de societat es fa més evident que mai”, reconeix el centre d’estudis. L’interrogant que es planteja és “si sabrem respondre amb criteris d’igualtat i redistribució”.

Al mateix temps però, la pandèmia ens ha obligat, diu el director del centre, “a canviar l’horitzó de les nostres vides: allò realment important es posa al centre i ens obliga a revisar els nostres valors i criteris”. Tot plegat, conclou, ens mostra que “una mena de conversió és necessària perquè veiem que les nostres vides no poden ser iguals després d’una pandèmia que tard o d’hora acabarà. La nostra proposta ha de passar per construir vides més sòbries i austeres, que girin al voltant de la vulnerabilitat i la realitat dels últims i descartats, que no siguin depredadores del nostre planeta i la seva biodiversitat”. 

Podeu seguir les publicacions i activitats de Cristianisme i Justícia durant aquests dies a través de les seves xarxes socials: Twitter i Facebook