“No hi ha fugida possible ni ajut que pugui venir de l’evasió i l’immobilisme”

CJ reivindica el moviment com a símptoma d’humanitat i fraternitat, davant una realitat que ens aboca al desànim.

Publiquem la nostra reflexió de cap d’any, que porta per títol (Com)moguts per la realitat. Ve encapçalada per un llistat de titulars publicats als mitjans de comunicació al llarg del 2022, i que constaten la dificultat si no heroïcitat d’acabar l’any una declaració sense caure en el desànim i el nihilisme.

Malgrat tot, des de Cristianisme i Justícia fem una crida al moviment com a resposta necessària un cop prenem consciència del que passa al nostre voltant. “Aquesta és la nostra realitat, la realitat que ens toca habitar en aquest moment. Però habitar-la no significa que ens hi haurem de resignar”, diu el text.

En primer lloc, la declaració adverteix que cal saber llegir el que passa al món. Això vol dir anar més enllà dels titulars i tenir present, per exemple, que a més de la guerra d’Ucraïna, hi ha una trentena de conflictes armats actius repartits pel món, la majoria d’ells oblidats. O descobrir que mentre augmenta el nombre dels qui passen gana, el cereal es converteix en moneda de negociació d’aliances geopolítiques i econòmiques.

Una crida al moviment

En la reflexió s'insisteix sobretot que si és necessari intentar comprendre la realitat, ho és encara més deixar-nos (com)moure per ella. “Obrir el diari o rebre les alertes de les últimes notícies en el mòbil implica no tan sols saber i prendre consciència del que passa al nostre voltant o a l’altra punta del planeta, implica també moviment” per què “no hi ha fugida possible ni ajut que pugui venir de l’evasió i l’immobilisme”.

El moviment pel qual apostem apunta cap a la solidaritat, cap a no només fer-se càrrec de la realitat, sinó encarregar-se’n, tal i com apuntava Ignacio Ellacuría. “Només des d’aquí podrem generar no ja un nou món possible, sinó noves formes tangibles de ser i estar des de la cura, l’amor, la igualtat, la resistència, la quotidianitat, l’ajuda mútua… Només així, actuem com a Església «en sortida».”

La reflexió s’ha de llegir fins el final, ja que acaba recollint també alguns titulars positius, que apunten cap a escletxes de moviment i d’esperança.

Una reflexió que ens (com)mou

La declaració de cap d’any va en la mateixa línia del missatge que hem llançat durant la Campanya de Nadal, amb el lema Una reflexió que ens (com)mou, i on hem presentat tres vídeos que orienten aquest moviment en la direcció de la fraternitat, l’esperança i la comunitat, com a tres claus per a la transformació d’aquesta realitat.

Amb més de 40 anys de trajectòria i 230 quaderns publicats i distribuïts gratuïtament arreu, volem contribuir a descentrar la mirada, dirigir-la a conflictes invisibilitzats i oferir una anàlisi més acurada de la realitat. Els Quaderns CJ responen a aquesta necessitat. Amb una distribució de prop de 50.000 exemplars, aquest any se n'han publicat cinc, que s'han ocupat de qüestions com la situació actual dels drets humans, el reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l'Església, el plor, la pobresa o el malbaratament alimentari. Enguany també s’ha presentat el primer Anuari de CJ. Un nou format que recopila el més destacat que s’ha treballat al centre durant l’any. 

Descarrega la reflexió:

  • Reflexió de Cap d’Any: (Com)moguts per la realitat [descarregar]
  • Reflexión de Fin de Año: (Con)movidos por la realidad [descargar]
  • End-Of-Year Reflection: Motivated by reality [download]