El 2022 han col·laborat amb nosaltres 7.506 persones.
Comptem amb tu per seguir treballant en una reflexió que doti de sentit i convidi a una acció transformadora. Volem ser 8.000! Col·labora
 

«Per què Haití?». Pau Farràs analitza la situació del país, deu anys després del terratrèmol

Aquesta publicació forma part de la col·lecció Quaderns CJ

El gener de 2010 un terratrèmol va arrassar Haití. Va destruir les cases d’un milió i mig de persones, i més de 300.000 van perdre la vida. El periodista Pau Farràs acaba de publicar «Per què Haití?» dins de la col·lecció de quaderns de Cristianisme i Justícia. Un text en el que posa de relleu tant les causes de la devastació que va provocar aquest terratrèmol com les seves conseqüències, que encara ara pateix el poble haitià.

Per a Pau Farràs, la notícia del terratrèmol del 2010 va significar un primer apropament a Haití, descobrir aquest país i la destrucció que va patir, mentre que a altres llocs del món, sismes similars, o fins i tot de major magnitud, han causat moltes menys víctimes. Anys més tard, l’octubre de 2016 va viatjar a Haití per conèixer de primera mà la realitat que es viu al país. El quadern recull, en bona part, aquesta experiència.

«Haití condensa bona part de les coses que no funcionen en el món, començant per un espoli colonial, per les conseqüències de l’imperialisme o la catàstrofe mediambiental. És un no acabar de drets humans trepitjats i d’injustícies», afirma l’autor, que denuncia les ferides que el colonialisme i neocolonialisme ha deixat obertes al país, un dels més pobres i desiguals del món.

El seu anàlisi també és molt crític amb el paper de les agències internacionals i de cooperació que, en molts casos, lluny d’afavorir el desenvolupament i l’empoderament dels haitians, fan créixer la dependència i acaben «amputant» la sobirania del poble haitià. Farràs parla d’un «imperialisme disfressat de solidaritat», amb el que agències de cooperació internacional i ONGs actuen sense comptar amb l’opinió ni amb el treball de la població haitiana.

És per això que, per un futur d’esperança, aposta per un model de cooperació que faci partíceps del canvi a la població del país i treballi també per la seva formació sobretot en matèries que contribueixin a la prevenció dels efectes de les catàstrofes naturals, el deteriorament del medi ambient o els problemes sanitaris.

Pau Farràs, llicenciat en ciències polítiques i periodisme, és professor de secundària i batxillerat. És un dels autors del llibre Els invisibles, que retrata la vida de diversos immigrants residents a Catalunya. El quadern Per què Haití? compta amb el pròleg de Ramiro Pàmpols, jesuïta que es trobava a Haití en el moment en què va tenir lloc el terratrèmol. «Penso que el terratrèmol va ser la manifestació més clamorosa d’una realitat que ja abans de produir-se estava greument ferida; fins i tot la majoria d’edificacions no respectaven els mínims exigits per a la construcció», afirma.

Podeu veure una entrevista a Pau Farràs, autor del quadern, aquí. Podeu descarregar el quadern aquí.