"Recuperar 'el que és evident' és ja un primer pas per superar la indiferència que ens afebleix els sentiments"

Cristianisme i Justícia publica la Reflexió de Cap d'Any: "Davant el dolor dels altres: aturem-ho tot!"

El centre d'estudis Cristianisme i Justícia publica avui la seva reflexió de Cap d'Any, que porta com a títol "Davant el dolor dels altres: aturem-ho tot!". Publicada dins de la col·lecció Papers CJ, el centre recupera la figura del bon samarità, que no passa de llarg davant el dolor del desvalgut, per al cas de la massacre del poble palestí.

"Com reaccionem davant el dolor dels altres?". Atenent les causes de la indiferència social que ens porta a continuar vivint com si res del que presenciéssim a la televisió o a les xarxes socials realment passés, el centre reivindica tornar a recuperar "l'evident" davant la "bena de la complexitat" que creen les innombrables anàlisis geopolítiques sobre la situació entre Israel i Palestina. "L'evident", insisteix el centre, "és la mort de milers de civils innocents sota les bombes d’un exèrcit que en nom d’una suposada legítima defensa actua contra el dret internacional humanitari".

Detenir-se, desviar-se, ajupir-se

Davant el dolor dels altres el primer és aturar-se. Aquesta actitud és contracultural en un món on la indiferència “s'ha convertit en una actitud amb carta de normalitat”, fruit d'un sistema que ens anestesia “a base de consum compulsiu d'experiències, d'objectes, de sèries de Netflix”. Per a Cristianisme i Justícia qui encarna l'actitud d'aturar-se és el bon samarità, que veu en aquell "embalum maltractat" a una persona que necessita ajuda. És la seva condició de persona la que la converteix en sagrada, independentment de “el seu origen, la seva religió o el color de la seva pell”.

Transcendir la indiferència

"Fer-se càrrec, carregar i encarregar-nos de la realitat" abraça enterament l'acció del bon samarità. En aquesta Reflexió de Cap d'Any, Cristianisme i Justícia recull aquesta tríada proposada per Ignacio Ellacuría i la trasllada al cas palestí. Per a transcendir la indiferència és necessària una conversió personal enfront "l’individualisme interioritzat que ens han inoculat des de la Il·lustració als nostres dies, amb més força si és possible els últims cinquanta anys de neoliberalisme ferotge".

Una Reflexió de Cap d'Any emmarcada en una campanya més àmplia

En les últimes setmanes Cristianisme i Justícia ha publicat dos vídeos al voltant de la primera de les accions recollides en la tríada d'Ellacuría. “Fer-nos càrrec de la realitat”, és a dir, veure les coses tal com són, sense dissimular-les o maquillar-les, comporta detenir-se per a actuar posteriorment. Això és el que fan tres persones provinents de diferents àmbits, que en un vídeo expliquen què implica per a elles aquesta frase del jesuïta basc. A més, en un altre vídeo, M. Carmen de la Font, directora de la Fundació Migra Studium, exposa el context en el qual Ignacio Ellacuría va dir aquesta frase.

Amb més de 40 anys de trajectòria i 234 Quaderns CJ publicats i distribuïts gratuïtament a tot el món, Cristianisme i Justícia vol continuar apostant per una reflexió en clau cristiana que contribueixi a acabar amb les injustícies d'aquest món. El centre ha publicat el 2023 cinc Quaderns CJ, quatre Papers CJ i tres EIDES, a més del segon Anuari, "Groc Esperança", i coeditat dos llibres.

Descarregar la reflexió:

  • Davant el dolor dels altres: aturem-ho tot! [català]
  • Ante el dolor de los demás: ¡parémoslo todo! [castellà]
  • In the Face of Other People’s Pain, Let Us Stop Everything! [anglès]