Cristianisme i Justícia presenta la seva programació per al curs 2021-22

La commemoració dels 500 anys de la conversió d’Ignasi de Loiola i la seva connexió amb el món d'avui serà un dels eixos del curs

El curs tindrà com a un dels eixos centrals l’Any Ignasià, que commemora el 500 aniversari de la ferida que Ignasi de Loiola va patir a Pamplona i que provocà una experiència que el va transformar per sempre. L'àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia (EIDES) hi participarà activament. 
De fet, la sessió inaugural del curs, a càrrec del filòsof Josep M. Esquirol amb el títol Una ferida infinita reivindicarà  la vulnerabilitat o la ferida com a constitutius de la nostra humanitat.

D’octubre a novembre tindrà lloc el curs De la ferida al cor del món. Testimonis de conversió, avui que presenta un seguit de testimonis que enllacen la conversió d’Ignasi amb experiències actuals que han portat a compromisos personals en diferents fronteres del nostre món. I el mes d’abril, Albert Florensa, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia, oferirà un seminari sobre un moment clau de la vida d’Ignasi: la il·lustració del Cardener.

Al mes de juny del 2022 s’ha convocat un simposi internacional sobre els Exercicis Espirituals a la Cova de Manresa, que aprofundirà en l’actualitat de l’experiència espiritual d’Ignasi pel nostre mon d’avui.

Una aproximació a les formes de relacionar-se amb Déu

Al gener de 2022 i en col·laboració amb l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium, Alícia Guidonet coordinarà el curs Com preguen les religions?, que comptarà amb membres de diverses tradicions religioses. Partint de la base de la pregària com a anhel comú a totes les tradicions, el curs aborda com al llarg de la història les diferents tradicions religioses han expressat el desig de relacionar-nos amb la divinitat a través de l’oració, la meditació, el silenci, el cants o la dansa, entre d’altres.

Com sempre, el centre presenta una molt variada oferta de seminaris sobre temes socials i teològics, alguns dels quals ajudaran a reflexionar sobre qüestions d’actualitat com l’eliminació dels abusos sexuals, a càrrec de la professora de la Universitat de Barcelona Sandra Racionero-Plaza; els populismes i el catolicisme a Espanya, amb Xavier Alonso, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia; l’encíclica Fratelli Tutti des d’una mirada social; o les qüestions ètiques al final de la vida, a  partir de la recent aprovació de la llei de l’eutanàsia.

D’altra banda, l’Aula Virtual compta amb una sèrie de cursos que es poden realitzar en qualsevol moment i que apunten a algunes de les qüestions fonamentals del treball de reflexió del centre Cristianisme i Justícia: els pobres en la teologia i l’espiritualitat cristiana, la crisi de les cures, la teologia feminista, l’experiència de Déu en el nostre món, la noviolència, o el coneixement de l’Islam per acostar-se als pilars principals d’aquesta religió, entre d’altres.

El centre continua mantenint a la seva programació activitats habituals de cada any, com el curs d’iniciació teològica, els dissabtes socials i els dissabtes teològics. o el cicle dels dilluns dels Drets Humans,  per reflexionar amb profunditat, amb mirada crítica i constructiva a les qüestions socials i teològiques rellevants. Es consolida també el grup de lectura impulsat per joves d’entre 18 i 30 anys, amb voluntat de compartir temps i reflexió al voltant de sis lectures, amb una síntesi dels fonaments de la fe cristiana des de la perspectiva pròpia de Cristianisme i Justícia.

Ampliació d'informació

  • A la web de Cristianisme i Justícia [aneu a la web]
  • Descarregar les propostes de formació en PDF [descarregar]