FacebookTwitterYoutubeInstagramTelegram

“Discriminació d’origen”

L'Informe CIE 2018 del SJM denuncia l'increment de menors internats.

El 7 de juny el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) va presentar a Barcelona l’Informe CIE 2018 titulat “Discriminació d’origen”. El SJM presenta anualment aquest informe on recull tant les dades oficials provinents del Ministeri de l’Interior com aquelles que els voluntaris i les voluntàries observen en les seves visites a les persones internades.

Precisament a ells i a elles va començar agraint la seva tasca Maria del Carmen de la Fuente, coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants: “Sense els més de 50 voluntaris i voluntàries de les diferents entitats del SJM que visiten els CIE de Barcelona, Madrid, València, Algesires i Tarifa, aquest informe no seria possible” . I va continuar:  “l’informe és el que nosaltres hem vist que passa als CIE. Un relat que segurament no és complert però que és el relat del que hem vist i sentit”.

Pep Buades, director de la Asociación Claver de Sevilla i autor de l’informe, va anar desgranant per la seva part, alguns dels elements més significatius del seu contingut. Per exemple, va explicar que el títol “Discriminació d’origen” es deu al fet que “dos terços dels internats als CIE espanyols provenen de dues nacionalitats: el Marroc (35,66%) i Algèria (31’99%)”. Buades, tot i reconèixer que ha disminuït el nombre d’internaments durant el 2018, va explicar que s’han mantingut en canvi les vulneracions essencials detectades cada any. Preocupant resulta l’increment del nombre de menors internats al CIE, tant els reconeguts oficialment pel govern espanyol (89 menors el 2018 sobre els 48 del 2017) com també per aquells detectats com a probables pels voluntaris que visiten aquests centres. L’autor de l’informe finalment va destacar la tasca que fa el SJM de treball conjunt amb aquests tres actors: societat civil, jutjats de vigilància i Defensor del Pueblo. Una tasca que va valorar com a molt positiva.

Posant el focus en les dades del CIE de Barcelona va parlar Margarita García O’Meany, coordinadora del grup de visites de la Fundació Migra Studium. La coordinadora del projecte va posar l’accent en les vulneracions observades de drets fonamentals com el de disposar de servei d’interpretació i de traducció, i en la mateixa línia que l’exposició anterior va lamentar l’augment de la presència de possibles menors en el Centre d’Internament de Zona Franca.

Una de les tasques que recull l’informe és la tasca que realitza el SJM en relació a la defensa jurídica. Josetxo Ordóñez, advocat i assessor jurídic del programa CIE de Barcelona va explicar les diverses accions de defensa que ha realitzat durant el 2018. Ordóñez va lamentar la resistència per part dels jutjats al fet que Migra Studium pugui actuar davant els tribunals en nom dels interns o en la defensa dels seus drets. Aquest fet, va denunciar, “genera una dramàtica indefensió jurídica en les persones internades”

Finalment va intervenir Pilar Pavia, voluntària de la Fundació, i una de les persones que més coneix el CIE de Barcelona a través de les seves visites. Pavia va parlar de rostres i casos concrets que hi ha darrera algunes de les dades de l’informe. En un dels moments va relatar la indefensió que suposa pels menors compartir espais amb els adults i també va explicar que alguns interns s’han arribat a autolesionar pensant que d’aquesta manera serien alliberats.

Al final de l’acte Pep Buades va concloure que sobretot els CIE "són ineficaços per la tasca que tenen encomanada i aquesta ineficàcia acaba provocant un patiment inútil i arbitrari en les 7.855 persones internades durant el 2018".

Vídeo complet de l'acte