Mercaderies fictícies. Recuperant Polanyi per al segle XXI

216
Quadern
Data de publicació: 
Novembre 2019

A ningú se li escapa que el mercat, com a mecanisme de distribució de recursos, ha colonitzat nombroses parcel·les de la nostra societat. Des de la cura dels infants i les persones grans fins a la presència en àmbits com l’educació i la sanitat, la sensació és que l’expansió del mercat és difícil de parar. Aquesta situació ja va ser prevista a mitjans del segle passat per Karl Polanyi, mentre advertia de les conseqüències socials d’aquesta mercantilització. Recuperem en aquestes pàgines el seu pensament per que ajudi a entendre fins a quin punt afecta la nostra vida quotidiana l’haver convertit en mercaderies bens com el treball, l’habitatge o els mateixos diners.

Autor/a

És investigador i docent a ESADE Business School. Doctor en Management per la Universitat d'Oxford, la seva principal àrea d'investigació són les pràctiques que naixen en la intersecció del món empresarial o financer i l'impacte social, com són l'emprenedoria social o la inversió d'impacte. També és membre del seminari social de Cristianisme i Justícia. 

 

És cap del programa d'anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona on ha col·laborat en la realització de diversos informes com l'informe La llar és la clau (2018) sobre la situació de l'exclusió residencial a Barcelona o l'informe Foessa. 

Doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB), llicenciat en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya i en Administració i Direcció d'Empreses (UB). Professor titular del Departament de Societat, Política i Sostenibilitat a ESADE (Universitat Ramon Llull). És membre de l'àrea social de Cristianisme i Justícia. 

És membre del grup de reflexió econòmica de CJ. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials i en Estudis Eclesiàstics. Va realitzar un màster en mercats finances a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és l'administradora provincial de l'Orde de la Companyia de Maria. 

Ajuda'ns a difondre la tasca de Cristianisme i Justícia    Col·labora